Парчета история от елховският край: 100 години от обяваването на Балканската война

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

На 5 октомври се навършват 100 години от обявяването на Балканската война, с победата в която България трябваше да осъществи своето национално обединение. Елховският край е пряко свързан с паметните събития от 1912-1913 г. не само поради непосредствената си близост до театъра на бойните действия в Източна Тракия, но и поради това, че  много негови синове се сражават по бойните полета и много от тях  загиват с вярата, че отдават живота си в името на една велика цел.

Сред тях са Михо Стоянов, роден през 1880 г. в с. Добрич, младши подофицер в 11-та рота на 29-ти Ямболски полк, издигнал българския трибагреник на едно от минаретата на Султан Селим джамия в Одрин, след превземането на града от българската армия на 13 март 1913 г. В 42-ри полк воюва Тодор Петров Кардашев от с. Маломирово, роден около 1870 г. В документалния архив на Етнографско- археологически музей – Елхово се съхранява оръфаното му войнишко тефтерче, изписано с молив, с трудно разчитащ се почерк. Изложението му проследява бойния път на полка по време на войната и е едно ценно описание на събитията през погледа на обикновения български войник.

Фондът на музея съхранява  още снимки, ордени, медали и документи на участници от този пограничен край в историческите събития. Част от тях са експонирани във фоайето на етнографската му експозиция. Те са ценни свидетелства за патриотизма на неговото население, за готовността му да даде своя принос в сбъдването на голямата мечта, на великия идеал- обединена и независима България![nggallery id=“652″]

Тази статия бе публикувана с изключителното съдействие от страна на Етнографско-археологически музей – Елхово


Статията е публикувана на 5 октомври 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА