Заложници на Хамас: „Глад, издевателства и ужасяващ страх“

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

След освобождаването им от ръцете на ислямистката организация Хамас няколко израелски заложници описаха обстоятелствата, при които са били държани в плен. „Всеки ден там е истински ад“, казва 21-годишната Мия Регев във видеоклип, който беше показан в събота в Тел Авив на митинг за солидарност със заложниците, останали в ръцете на терористите, информира АРД.

„Ужасяващ страх“

Мия казва, че постоянно е изпитвала „ужасяващ страх“ и почти не е спала през цялото време, докато е била в плен. След освобождаването ѝ се е наложило да бъде оперирана заради сериозно нараняване на крака, получено по време на отвличането. 18-годишният ѝ брат Итай Регев заявява, че е бил заложник на Хамас в продължение на 54 дни. „Всеки ден там ти се струва като цяла вечност“, казва той.

72-годишната Адина Моше, освободена след 49 дни в плен на Хамас, казва, че много от по-възрастните ѝ приятели все още са заложници. „Те са стари, имат сериозни заболявания и нямат подходящи лекарства“. Подобно на други заложници, тя говори за страшния глад, който е изпитвала, защото почти не е получавала храна.

„Един ден там е като една седмица“

77-годишната Офелия Ройтман разказва, че в началото е била оставена сама в продължение на две седмици и е имала чувството, че полудява. Разпределяла е малкото хляб, който ѝ е бил даван, на дневни дажби. „Това ми напомняше за Холокоста“, казва тя. Ситуацията на заложниците е непоносима. „Един ден там се усеща като цяла седмица.“ Други заложници също говорят, че са били подложени на малтретиране, включително и на сексуални издевателства.

Много от освободените призовават да се направи всичко възможно, за да бъдат освободени останалите заложници. „Докато те не се върнат – а сърцето ми все още е там – аз също не мога да се възстановя“, казва Адина Моше. Тя призова освобождаването на заложниците да стане приоритетно пред военните операции.

На митинг в Тел Авив стотици хора поискаха освобождаването на останалите заложници. Демонстрантите, сред които и роднини на заложниците, държаха плакати с послания като „Върнете ги у дома веднага“ и „Те ни се довериха, за да ги измъкнем от ада“.

„Те искат отмъщение“

Руби Чен, чийто 19-годишен син Итай е бил отвлечен от Хамас, разкритикува действията на правителството в реч пред демонстрантите. „Защо не си вършат работата?“, попита той. Военният кабинет трябва да обясни „какво точно има на масата за преговори“, каза Чен. „Изведете ги незабавно, независимо каква е цената“. Протестиращият Йоав Залмановиц обвини правителството, че „не се интересува“ от заложниците. „Те искат само отмъщение“, каза той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 10 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО