Напрежение между Израел и Русия: Нетаняху предупреди Путин, че играе опасна игра

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е провел разговор с президента на Русия Владимир Путин. В този разговор Нетаняху е изразил своето неудовлетворение от антиизраелските позиции, заемани от московските представители в ООН, предадоха световните агенции.

На заседанието на Съвета за сигурност на ООН, Русия подкрепи резолюцията за Газа, към която вчера САЩ наложиха вето. Пред Нетаняху е изразил пред руския президент и силното си неодобрение от „опасното сътрудничество“ между Русия и Иран.

Външният министър на Русия Сергей Лавров каза днес, че не е приемливо Израел да използва терористичната атака на Хамас от 7 октомври като оправдание за колективно избиване на палестински цивилни и призова за присъствието на международни наблюдатели в ивицата Газа.

В същото време Бенямин Нетаняху изрази благодарност към САЩ за голямото количество предоставени боеприпаси за военните действия в ивицата Газа, съобщи ДПА.

Нетаняху благодари на президента на САЩ, Джо Байдън, за военната подкрепа и за американското вето, което беше наложено върху резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която призовава за прекратяване на огъня в Газа. Той не предостави подробности относно конкретните оръжейни доставки. В началото на заседание на израелския кабинет Нетаняху съобщи, че провел разговори с канцлера на Германия, Олаф Шолц, и с президента на Франция, Еманюел Макрон.

Изразих им моето становище, че не е възможно да подкрепят едновременно унищожаването на Хамас от една страна и да оказват натиск върху нас да прекратим войната от друга, тъй като това би предотвратило постигането на целта за унищожаване на Хамас, каза Нетаняху.

Нетаняху заяви, че военните действия ще се усилят още повече в северната и южната част на ивицата Газа с цел постигане на всички поставени цели от страна на Израел. Тези цели включват унищожаване на Хамас, връщане на всички заложници и гарантиране, че ивицата Газа няма да представлява повече заплаха за Израел.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 10 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО