Украйна и Швеция обсъждат доставка на самолети Gripen ВИДЕО

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Украйна и Швеция обсъждат възможността за снабдяване на въоръжените сили на Киев с бойни самолети Gripen, предаде pravda.com.ua.

Рустем Умиеров, министър на отбраната на Украйна, обсъди този въпрос с Микаел Байден, главнокомандващ на въоръжените сили на Швеция, по време на среща.

„Продължава ползотворна двустранна работа по доставката на Украйна на самолети Gripen“, каза заместник-министърът на отбраната Иван Хаврилюк.

Той добави, че все още има „някои въпроси, свързани с НАТО“ но изрази надежда, че „ще успеем да получим тези изтребители чрез общи усилия“.

Байден на свой ред заяви, че доставката на Украйна на самолети Грипен се обсъжда както на политическо, така и на военно-оперативно ниво.

„Знам, че диалогът между нашите страни продължава. Така че чакаме политически решения“, добави генералът.

Швеция е член на коалицията, чиято цел е снабдяването на Украйна с бойни самолети. Украински пилоти и наземен персонал вече имаха възможност да се обучават на самолети Gripen в Швеция.

Възможността за снабдяване на Украйна с Gripen вече беше обсъдена по време на посещението на Владимир Зеленски, президент на Украйна, в Швеция през август.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 11 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО