Сирийската противовъздушна отбрана отблъсна израелска ракетна атака край Дамаск

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Сирийската армия съобщи, че нейната противовъздушна отбрана е свалила израелски ракети, изстреляни по околностите на столицата Дамаск от окупираните от Израел Голански възвишения в неделя вечерта, предаде alarabiya.net.

Други непрехванати ракети са причинили известни щети, се казва в изявление на армията.

Израелската армия отказа коментар.

В петък четирима бойци, свързани с Хизбула, бяха убити при удар на израелски дрон върху колата им в град Мадинат ал Баат в провинция Кунейтра, близо до анексираните от Израел Голански възвишения, заяви ръководителят на Сирийската обсерватория за правата на човека Рами Абдел Рахман.

Ден преди това Израел ударил обекти близо до Дамаск с осем ракети, както и „военен пост на режима в провинция Кунейтра“, без да причини жертви.

Ударите са били в отговор на бомбардировките на анексирания от Израел Голан.

На 2 декември двама сирийски бойци на Хизбула и двама офицери от Иранската революционна гвардия бяха убити при израелски въздушен удар срещу обекти на Хизбула близо до Дамаск.

Официалната новинарска агенция на Революционната гвардия Sepah News съобщи същия ден, че двама членове на гвардията са загинали по време на „консултативна мисия“ в нейния съюзник Сирия, но не уточни къде и кога са били убити.

Израел е предприел стотици въздушни удари в съседната си Сирия от началото на гражданската война в страната през 2011 г., насочени срещу позициите на сирийската армия и групировките, свързани с Иран, като Хизбула.

Тези мисии се засилиха след началото на войната на Израел срещу Хамас в ивицата Газа на 7 октомври, която беше предизвикана от безпрецедентната атака на екстремистката групировка на израелска земя.

На 8 ноември трима бойци на Хизбула бяха убити при израелски удар срещу позиции на екстремистите близо до Дамаск.

Израел твърди, че иска да попречи на своя заклет враг Иран, да се установи на прага на Израел.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 11 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО