Кристина Петкова: Ще успеем с промените в Конституцията

Публикувано преди 4 месеца  |  България

„Във вторник се очаква да гласуваме на второ четене промените в Конституцията, а в сряда – на трето. Ще успеем“.

Това заяви пред БНТ Кристина Петкова – зам.-председател на ДСБ и депутат от ПП-ДБ.

Петкова очаква конституционната комисия, която заседава извънредно днес, да стигне до финално и консенсусно решение.

„Това е основният ни закон и би било притеснително, ако няма различни мнения и широк дебат“.

Кристина Петкова призна, че самата тя е скептична по отношение на идеята българи с двойно гражданство да могат да бъдат избирани за депутати.

„Действително има притеснителни моменти. От друга страна обаче помолих моя екип да направи сравнителен анализ как е уреден въпросът в другите европейски държави. Като коалиция ПП-ДБ винаги сме разписвали и заставали зад предложението да бъде създаден многомандатен избирателен ройно в чужбина и да дадем пасивни избирателни права на българите зад граница“.

Проблемът е не толкова дали двойното гражданство да се допусне като възможност в Конституцията, а как ще се прилага законът, как ще работят институциите и най-вече ДАНС, посочи депутатът.

Кристина Петкова е категорична, че прокуратурата няма да бъде овладяна от политиците въпреки решението щестима от членовете на прокурорския съвет да се избират от парламента.

„За прокуратурата сме възразявали, че тя излиза извън рамките на своите функции – да бъде държавно обвинение. Това е едно много добро решение – крайно време е прокуратурата да бъде прибрана в рамките на своите правомощия“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО