Ливърпул и Арсенал не се победиха и ще посрещнат Коледа плътно един до друг

Публикувано преди 4 месеца  |  Спортни

Ливърпул и Арсенал не се биха в голямото дерби на 18-ия кръг в английската Висша лига. Срещата на „Анфийлд“ завърши при равенство 1:1.

След само 4 минути игра гостите от Лондон поведоха с гол с глава на защитника Габриел Магаляеш, дошъл след безупречно центриране на Мартин Йодегор. Малко по-късно норвежецът бе замесен в спорна ситуация в своето наказателно поле, когато отявлено игра с ръка, но сигнал за дузпа не последва. Мърсисайдци се окопитиха след доброто начало на „артилеристите“ и изравниха с красив гол на Мохамед Салах, дошъл след ефектно преминаване през Олександър Зинченко.

Втората част на „Анфийлд“ също бе динамична. Ливърпул бе по-добрият отбор в голям период от нея и дори удари една греда чрез Трент Александър-Арнолд, но в края на мача „топчиите“ взеха известен превес.

Така Ливърпул и Арсенал взеха по точка и ще посрещнат Бъдни вечер и Коледа плътно един до друг. Лондончани са първи с 40 точки, „червени“ втори с 39, колкото има и Астън Вила.

Арсенал започна много настъпателно мача и в четвъртата минута усилията на „топчиите“ резултираха и на таблото. Габриел Магаляеш засече центриране на Мартин Йодегор във вратата на Алисон за 0:1. Попадението дълго бе разглеждано от ВАР, но Коди Гакпо покри бразилския бранител с малко.

Гостите можеха да отбележат и втори гол седем-осем минути след първия. Бърза контра стигна до Габриел Жезус, който от движение прати топката над напречната греда. В ответната атака удар на Мохамед Салах спря от външната страна на мрежата.

В 20-ата минута Мартин Йодегор също имаше шанс за отбелязване, ала ударът му мина до дясната греда. Малко преди това мърсисайдци имаха претенции за дузпа за игра с ръка на норвежеца в собственото му наказателно поле.

Изравняването дойде в 29-ата минута. Мохамед Салах получи една топка вдясно на наказателното поле, справи се без проблеми с Олександър Зинченко в свой стил и с удар в близкия ъгъл направи 1:1.

В самия край на първото полувреме влезлият от пейката Джо Гомес имаше добър шанс, но не му стигна смелост да стреля към вратата на Рая и потърси пас към Салах, който бе пресечен.

Ливърпул наложи много сериозен натиск от самото начало на второто полувреме. Девет минути след почивката Джо Гомес много хубаво проби отляво и стреля технично по диагонала, но топката премина на сантиметри встрани от далечната греда.

Арсенал се отърси почти веднага и Зинченко на свой ред пробва удар, но неточен.

Двайсетина минути прди края мърсисайдци пак вдигнаха оборотите. Четирима в червено се озоваха срещу последния останал в отбраната на „топчиите“ Деклан Райс. Салах намери Трент на скорост, а десният краен бранител разтресе напречната греда с мощен шут. 60 секунди по-късно Гомес нанесе поредния си шут, но отново не сполучи в опита да даде преднина на своите.

Осем минути преди края и гостите имаха претенции за дузпа, след като Хавертц падна след контакт с Трент Александър-Арнолд, но не бе отсъдено нищо.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО