Русия: Основната ни задача беше да спрем украинската контраофанзива

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Основната задача на специалната военна операция за 2023 г. за пресичане на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е успешно изпълнена, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

„Върховният главнокомандващ (Владимир Путин) даде висока оценка на работата на ръководството и личния състав на Министерството на отбраната, благодари за добросъвестното изпълнение на поставените задачи. Основните усилия през изминалата година бяха насочени към постигане на целите на специалната военна операция. Основната беше да се пресече шумно декларираното от Украйна и нейните съюзници в НАТО контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна. Тази задача беше успешно изпълнена“, каза Шойгу на заключителната за годината конференция.

Според Шойгу това е било улеснено от няколко определящи фактора – създаването на ефективна система от отбранителни линии, високата боеспособност на всички части и подразделения, надеждността и ефективността на руската военна техника. „И преди всичко умелите и решителни действия на защитниците на Отечеството, които безкористно осигуряват сигурността на страната и нейните граждани“, добави министърът.

Русия нарича „специална военна операция“ непровокираната пълномащабна война, която започна срещу Украйна през 2022 година. През тази година украинските сили не успяха да си върнат окупираните земи, но нанесоха сериозни удари по руския Черноморски флот и продължават да демилитаризират личния състав на руската армия на фронта.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО