Сигналите на Русия, че е готова за преговори: какво всъщност означават

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Руският президент Владимир Путин не е готов да преговаря за прекратяване на войната срещу Украйна. Това заяви германският посланик в Русия Александър Граф Ламбсдорф, коментирайки публикации в западни медии, че Москва уж иска прекратяване на огъня. Според него руското ръководство многократно е потвърждавало своите агресивни цели и позицията му не се е променила, пише FREEДОМ.

Американските медии съобщават, че Кремъл иска да замрази войната, като същевременно остави под свой контрол временно окупираните територии на Украйна. Путин дава на Запада чрез посредници сигнала, че Русия уж е готова да сключи сделка и да прекрати огъня в Украйна.

Тихата инициатива, за която досега не беше съобщено, идва, след като Украйна победи руската армия в североизточната част на страната. Докато подготвя Русия за многогодишна война, той в същото време тайно се опитва да даде да се разбере, че е готов [за преговори], пише The New York Times.

Подобни инициативи на руския диктатор не са стъпки към постигане на мир, а познати опити да бъдат подведени Киев и западните съюзници. За да прекрати войната срещу Украйна, Путин трябва да изтегли руските войски от страната, вместо да прибягва до задкулисна дипломация.

Сигналите за предполагаемата заинтересованост на Руската федерация от прекратяване на огъня трябва да забавят или прекратят отбранителната помощ, която Западът предоставя на Украйна.

Имаше подобни опити от страна на Кремъл да подведе западните политици, принуждавайки Украйна да преговаря с Русия през зимата на 2022-2023 г. и ефективно пренасочвайки вниманието на Запада към хипотетични преговори, вместо към предоставяне на Украйна на достатъчно военно оборудване преди контранастъплението, посочват от Института за изследване на войната (ISW).

За да останат непостижими максималистичните цели на Путин, Украйна се нуждае от постоянна подкрепа от своите партньори. Успешната отбрана и потенциалните контраофанзиви могат да бъдат осигурени само чрез ясни логистични вериги и непрекъснати доставки на необходимите оръжия.

Днес преговорите между Украйна и Русия са невъзможни. Киев ще бъде готов да разговаря с Москва едва след като страната-агресор започне да приема окончателния документ за украинската мирна формула. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. Когато всички страни по света се обединят около предложенията на Украйна за постигане на мир и сигурност, формулата ще бъде предадена на представителите на Русия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО