Делът на зелената енергия, която произвеждаме е 20%, на 17-то място сме в ЕС

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Делът на зелената енергия в ЕС расте, макар и бавно. 23% от потребената енергия в държавите от Евросъюза е била произведена от ВЕИ – възобновяеми енергийни източници като слънце, вятър, вода и т.н., показват данните на Евростат за 2022 г. , цитирани от „Сега“.

Статистиката включва не само електро- и топлоенергията, но и горивата, използвани в транспорта. Тези 23% са усреднена стойност, а иначе ситуацията е много различна в отделните държави от общността.

С 66% дял на ВЕИ-енергията Швеция е безапелационен европейски шампион. Следващите в класацията са под 50 процента. На дъното са Ирландия, Малта и Белгия, където едва 13-14% от потреблението се задоволява от зелени източници. Със своите 20 процента България е малко под средното равнище за ЕС, като със сходни резултати са Италия, Франция, Чехия, Словакия, Кипър.

„Шведското чудо“ разчита на енергия, получена от вецове, вятърни паркове, биогорива, а също и термопомпи. Финландия, която е №2 в класацията, задоволява енергопотреблението си основно с хидро- и вятърни централи, а също и с твърди биогорива. Третата в ранглистата – Латвия, залага най-вече на вецове.

ЕС си е поставил за цел до 2030 г. делът на възобновяемата енергия да достигне 42.5%, което е твърде амбициозна задача на фона на постигнатите досега проценти и на темпото, с което се увеличава използването на енергия от вятър, слънце, вода, биомаса, термални източници. Ръстът през 2022 спрямо 2021 г. е съвсем скромен – едва 1.1 процентни пункта.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО