Джо Байдън: възрастта не е единственият му проблем

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Все по-рядко се случва на американския президент Джо Байдън да излезе пред поддръжници, които да го аплодират. През ноември обаче той беше аплодиран ентусиазирано, пише АРД. „Баща ми ми казваше: Джоуи, работата е много повече от заплата, която получаваш в края на месеца. Тя е достойнство, уважение, мястото ти в обществото”, каза Байдън пред работници от фабрика за авточасти в щата Илиноис.

Добри икономически показатели, лоши резултати

За едно от най-големите си постижения Байдън смята откриването на хиляди работни места. Той прокара и законодателство за модернизиране на инфраструктурата и за по-активна защита на климата, отбелязва още германското издание. Последните показатеи за икономиката са добри: нивото на безработицата е ниско, а инфлацията намалява.

Въпреки всичко това рейтингът на Байдън не е добър. Причината е, че хората продължават да сравняват днешните цени с тези преди пандемията, обяснява социологът Дейвид Шулц пред АРД. Според него средностатистическият американец отчита само факта, че цените днес са по-високи от преди три месеца. И най-вече – по-високи, отколкото при Тръмп.

По-високите цени веднага се превръщат във вина на настоящия президент, смята Шулц. Според социолога по-големият проблем обаче е, че много американци споделят, че мислят, че страната се развива по неправилен начин.

Проблемът с възрастта

Един сериозен проблем си остава на дневен ред за Байдън – възрастта му. „Мисля, че е твърде стар”, казва 22-годишен минувач, който е гласувал за него на изборите през 2020, но най-вече, за да не подкрепи Тръмп. „Байдън си има своите добри моменти, но ми се иска да бъде някой по-млад”, обяснява студентът, цитиран от АРД.

Социологът Шулц обръща внимание на факта, че Доналд Тръмп е едва четири години по-млад от Байдън, но пък изглежда много по-свеж. Байдън винаги е имал проблем със заекването и никога не е бил добър оратор, но сега изглежда и все по-разфокусиран. „Той вече не излъчва лидерството, което мнозина очакват от президента на САЩ. Хората просто нямат усещането, че той държи нещата под контрол”, казва Шулц пред АРД.

Много от американците всъщност гледаха на Байдън като на междинен президент за един мандат. Сега обаче има две големи войни и това са ситуации, които той не успява да контролира, казва социологът.

Байдън може да спечели одобрение през 2024

Политоложката Юлия Азари гледа на Байдън много по-позитивно. Щом започне кампанията, той може да привлече мнозина на своя страна, смята Азари, която е преподавателка в Университета Маркет в щата Уисконсин. „Като настоящ президент той ще има много възможности по време на кампанията да демонстрира постиженията си. Освен това може и да се справи с Тръмп, както го направи и през 2020”.

Фактът, че Тръмп води пред опонентите си от Републиканската партия, се ограничава само до самата партия, но не е валидно за всички американци, смята Азари. Според нея Байдън може да си послужи с важните за демократите въпроси като правото на аборт. „Този казус беше по-важен на междинните избори през 2022 и на местните референдуми, отколкото си представяхме. Има мнозинство в подкрепа на правото на аборт и от двете партии”, казва още политоложката пред АРД.

„Най-добрият президент в живота ми”

Много американци подкрепят Байдън – включително млади хора. Една от причините за това е, че президентът лобира за по-стриктни закони за притежанието на оръжие. „Засега той е най-добрият президент в живота ми. Той се бори за моето поколение”, казва млад гласоподавател, чието училище е станало жертва на масова стрелба преди години.

Студент, който за пръв път ще гласува през 2024 година, добавя, че ситуацията в Америка сега се свежда до избор на по-малкото зло. „А Байдън навярно ще бъде по-малкото зло”, казва студентът пред АРД.

Самият Байдън се опитва да не показва това, че е разочарован от лошия си рейтинг. При посещението във фабрика за авточасти в Илионис той отново се обърна към хората с обичайния призив, с който завършва всички свои речи – да работят, за да обединяват Съединените щати, а не да ги разделят.

Автор: Ралф Борхард (АРД)

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО