Професор Джонас Пук: Имате най-мръсните ТЕЦ на въглища на планетата

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Австрия затваря последния си ТЕЦ, а енергията, необходима за икономиката ѝ, се добива основно от хидроцентрали. Това сподели професор Джонас Пук – академичен директор в МВА програмата на Виенския икономически университет, съобщи bgonair.bg.

„Мисля, че зависимостта на Австрия от въглища не беше както в България. Също така при нас на енергията, произведена от въглищата, не се гледа с добро око. От друга страна България има най-мръсните въглищни централи на планетата. Да, трансформацията е предизвикателство, но трябва да се съобразим, че глобалното замърсяването е по-голямо предизвикателство, отколкото локалното, което има България“, заяви проф. Джонас Пук.

Според професор Пук България трябва да има ясно разписан план за затварянето на ТЕЦ-овете и отговор на въпроса – какво ще се случи с хората, които работят там. А също да бъде обяснено дали със затварянето на топлоцентралите ще бъде и окончателно спрян добивът на въглища.

„Решението е инвестиции в алтернативи източници на енергия, от една страна да се подсигури електроенергията, от друга да се осигури перспектива пред всички, които сега работят в ТЕЦ-овете. Това, от което имате нужда е решение – какво правите с хората и какво правите с осигуряването на заместващи източници на енергия“, допълни проф. Пук.

Тереза Шарф е мениджър за Централна Европа в компания за климатична техника със 100-годишна история, разказва ни, че въпросите, свързани със зеления преход се отразяват и на техния бизнес.

„Средата се променя, регулациите се променят, нуждите и желанията на крайния клиент също се променят и в това отношение се радвам, че мога да работя в компания, която е известна със своята иновативност и гъвкавост, за да може да отговори на тези промени“, заяви Тереза Шарф.

Но ако трябва да погледнем две стъпки напред, какво е бъдещето?

„Мисля, че е очевидно, че бъдещето е в зелената енергия, така, че ще видим края на изкопаемите горива, но това няма да се случи веднага, ще отнеме време, може би 15 години, но със сигурност бъдещето е в зелената енергия“, разясни проф. Пук.

„Зелената сделка оказва влияние върху бизнеса ни, ние следваме стриктно необходимите стъпки, които трябва изпълни нашият бизнес и се стараем да бъдем напред. В момента Австрия лобира за засилване на производството на енергия от зелен водород“, допълни Тереза Шарф.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО