Путин обяви планове за разширяване на плащанията в национални валути между страните от ОНД

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Русия ще работи за разширяване на разплащанията в национални валути по време на своето председателство на ОНД през 2024 г., каза Владимир Путин на неформална среща на върха на общността в Константиновския дворец, предаде РИА Новости.

„Ние ще продължим да работим с нашите партньори в полза на по-активен преход във взаимните разплащания към национални валути. Убедени сме, че това ще позволи по-надеждно да се осигури икономическия и финансов суверенитет на нашите държави“, каза руският лидер.

Президентът обеща да обърне голямо внимание на укрепването на икономическото сътрудничество в рамките на ОНД.

„През изминалата година търговският оборот между нашите страни показа стабилен ръст. По данни за десет месеца той се увеличи с два процента и възлиза на 83,7 милиарда долара“, каза Путин.

Държавният глава подчерта, че Русия, като председател на Общността, планира да изгради съвместна работа за поддържане на сигурността и стабилността в Евразийския регион, борбата с тероризма и екстремизма, трансграничната престъпност, трафика на наркотици и корупцията.

Освен това Путин призова колегите си да подкрепят издигнатите от Русия инициативи за създаване на Евразийската академия за филмови изкуства и учредяването на Евразийската филмова награда и възраждането на международния конкурс за популярна песен „Интервизия“.

През 2023 г. Киргизстан ще председателства Общността на независимите държави.

Неформалната среща на лидерите на страните от ОНД традиционно се провежда през декември. Владимир Путин покани колеги от Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан в Санкт Петербург.

Преди началото на неформалната среща на върха участниците посетиха музеите-резервати Павловск, Царское село и Петерхоф.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО