Унгария: Новият украински закон не решава проблема с правата на унгарците в Закарпатието

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Новият украински закон за националните малцинства позволява да се реши едва 30% от проблема с правата на етническите унгарци в Закарпатието и ще е необходима още повече работа в тази посока. Това каза в интервю за вестник Magyar Nemzet Левенте Маджар, заместник-министър на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария.

Той отбеляза, че законът, приет от Върховната рада на 8 декември, няма да може незабавно да осигури на унгарската общност в Закарпатието възстановяване на правата, от които украинските власти са я лишили от 2015 г. „Това далеч не е така, когато те идеално биха оценили нуждите на закарпатските унгарци и напълно премахнаха проблемите“, каза заместник-министърът на външните работи. Според него „с тази стъпка са изминати около две трети от пътя, остава да се премине още една трета и тогава острите ръбове на двустранните отношения ще изчезнат“.

Говорейки за новия украински закон, Маджар обясни, че Унгария гледа на него „не като на жест, за който човек трябва да бъде благодарен, а поне като на това, което трябва да се очаква“. „Никога дори не сме си създавали илюзията, че ще се съгласим на по-малко от 100% възстановяване на правата на малцинствата. Въпреки това пакетът от закони, приет в Киев, е повече от това, на което можехме да се надяваме през последните години. Като се имат предвид настоящите политически реалности, Значението на тези развития не бива да се подценява, дори ако има още много да се направи“, каза дипломатът.

В същото време той смята, че украинските власти са предприели подобна стъпка само защото тя пречи на плановете им за присъединяване към Европейския съюз и получаване на финансова помощ от него. „Ясно е, че срещата на върха за обсъждане на присъединяването на Украйна към ЕС, както и следващия голям финансов пакет, ги принудиха да вземат решение. Те знаеха, че могат да очакват съпротива от Унгария и по двата въпроса, и затова се опитаха да направят каквото могат „положителни действия“, уточни заместник-министърът.

Върховната рада прие закон за правата на националните малцинства, като взе предвид препоръките на Венецианската комисия, консултативен орган на Съвета на Европа. Документът предвижда премахване на редица езикови ограничения за националните малцинства, които използват официалните езици на Европейския съюз. В същото време ограниченията върху използването на руски език в Украйна остават и стават безсрочни. Унгарското правителство заяви, че трябва да види как законът ще се прилага на практика.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО