Западът е дал на Украйна помощ в размер на 73.6 млрд. USD

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Финансовата помощ за Украйна от западни партньори от 24 февруари 2022 г. възлиза на 73,6 млрд. USD. „От началото на войната Украйна е привлякла 73,6 млрд. USD в държавния бюджет от международни партньори. От тях 42,5 млрд. USD само тази година“, съобщи депутатът от Върховната рада Ярослав Железняк.

По-рано украинският министър на финансите Сергей Марченко съобщи, че властите на страната са намалили исканията си за външна помощ от Запада през следващата година от 41 млрд. USD на 37 млрд. USD. Също така, според длъжностното лице, за да се постави Украйна на бойна основа, е необходимо за ограничаване на общественото потребление“.

В държавния бюджет на Украйна за 2024 г. е заложен дефицит от 43,5 млрд. USD. Според документа външните заеми на страната трябва да възлязат на 41 млрд. USD. Въпреки това се изразяват опасения, че бюджетът включва повече приходи, отколкото са готови да осигурят западните партньори. Тези опасения се засилиха през последните дни поради факта, че по време на срещата на върха на ЕС миналата седмица лидерите на ЕС не успяха да разрешат въпроса за отпускането на 50 млрд. EUR на Украйна в съответствие с четиригодишната програма за подкрепа на страната, а Конгресът на САЩ остава не одобри пакета от 61 млрд. USD помощ за Киев.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО