Важните новини във ФАКТИ на 27.12.2023 г.

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Покупката на недостигащия стаж за пенсиониране поскъпва от 1 януари

От първи януари поскъпва покупката на недостигащия стаж за пенсиониране. Заради минималния осигурителен доход, който от 1-и януари ще бъде 933 лева, откупуването на една година стаж вече ще струва 2216 лева, докато сега за това са необходими 1853 лева. Това съобщи БНР.

Равносметка: 150 хиляди километра са изминали депутатите от 49-то НС за октомври и ноември

150 хиляди километра са изминали депутатите от 49-то Народно събрание за месеците октомври и ноември. Това е струвало на бюджета на държавата 151 112 лева, информират от bTV.

Общинарите в Кюстендил обсъждат дали заплатата на новия кмет да е 7500 лв.

Предложение заплатата на кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да е около 7500 лева ще гласуват на предстоящото си заседание съветниците. На предишното заседание докладната градоначалникът да взима 8 490 лева беше отхвърлена.

Политолог: Проблемите пред управлението и пред страната остават. Политическата криза не си е отишла

Политическата криза е на дневен ред, не си е отишла. Проблемите пред управлението и пред страната остават. Отказът да се погледне реално върху ситуацията в конкретни сектори водят в посока, в която се изтърва дневният ред на гражданите. Това каза за предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ политологът Атанас Радев.

Явор Божанков призова: Новогодишна нощ без РуменРадеви брутализми. Това не е вечерта на „сърдития чичка“

„Бойкот на новогодишното слово на Румен Радев? Тази инициатива в социалните мрежи има основание“, написа във Фейсбук депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков, цитиран от „Фокус“.

Ще последва ли Альоша съдбата на ПСА? Какво ще решат в Пловдив?

И в дневния ред на Пловдив влиза премахването на паметник – този на Альоша.
Трансформация на пространството следва да има задължително. Това обаче как да се трансформира това пространство, е въпрос на дебат сред пловдивчани, каза пред БНР Веселина Александрова, общински съветник от ДБ.

Катастрофа между джип и кола на пътя Плевен-Бяла. Има пострадал шофьор

Катастрофа между лек автомобил и джип е станала на пътя Плевен – Бяла, в района на разклона за селата Масларево и Вързулица. Сигналът е получен около 12,30 ч. съобщават от Нова телевизия. По първоначална информация тежко е пострадал водачът на лекия автомобил, който е транспортиран към великотърновската болница. Изясняват се причините за катастрофата, започнато е разследване. На място има екипи на полицията и пожарната.

Николай Денков се е срещал с представители на „Лукойл“ три пъти тази година

Три срещи в Министерския съвет и един телефонен разговор с представители на „Лукойл“ отчита министър-председателят Николай Денков в отговор на въпрос до Делян Пеевски от ДПС, сочи справка в сайта на Народното събрание, цитирана от „Дневник“. Информацията до председателя на парламентарната група премиерът изпраща в края на ноември след медийни атаки и закани от Пеевски към Денков, че правителството не се противопоставя на руската компания.

Автомобил с нелегални мигранти катастрофира на магистрала „Тракия“. 8 са в болница

Осем души са пострадали при катастрофа на автомобил, превозващ нелегални мигранти, на магистрала „Тракия“ край Пловдив, научи bTV от свои източници. Леката кола е самокатастрофирала.

Тагарев: Обсъжда се присъединяване на страната ни към операцията срещу тероризма и пиратството в Червено море

Обсъжда се евентуално присъединяване на страната ни към мащабната операция срещу тероризма и пиратството в Червено море с участието на САЩ, Япония, Австралия, както и много европейски страни. Това обяви пред журналисти в Карлово министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БНР.

Вили Лилков и Карлос Контрера организират среща за излизане от патовата ситуация в СОС, БСП отказа участие

Местна коалиция „БСП за България“ няма да има представители в срещата, организирана от общинските съветници Вили Лилков и Карлос Контрера в Столична община на 28-ми декември, четвъртък, съобщиха от пресцентъра на Градския съвет на БСП – София, цитирани от БТА.

Паметник на дядо Добри в София? Има проект и макет, но не и място, където да бъде поставен

Добрите дела на дядо Добри оставят трайна следа. Ще има ли скоро негов паметник в София? Преди пет години започва работата по макета. Има изготвен проект за поставянето му, но все още се търси подходящото място. Макетът се пази в училището по каменоделство в село Кунино, съобщи БНТ.

Боян Дуранкев: Задават се облаци на хоризонта, които не предвещават спокойно и слънчево икономическо време

Задават се облаци на хоризонта, които не предвещават спокойно и слънчево икономическо време. Това заяви пред Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

„В България се очертава икономическия растеж в края на годината да бъде 1,8%, което ни слага в групата страни с много нисък темп на растеж. И ако трябва да се пише оценка на българската икономика като цяло, оценката ще бъде среден 3. Не случайно може би, социологическите проучвания показват, че доверието в правителството също е с оценка среден 3,1 по шестобалната система. Това означава, че икономиката ни крета, пъшка, скърца от време на време и нещата вървят бавничко, но вървят. Но това е за тази година, която беше много сложна, а следващите години се очаква да бъдат многократно по-сложни, не само за България, но също и за великия и непобедим Европейски съюз, ако трябва да се шегуваме в края на годината“, коментира икономистът.

Според Дуранкев се задават облаци на хоризонта, които не предвещават спокойно и слънчево икономическо време през следващата година:

Водопровод се спука и наводни Централна гара в София

Авария на водопровод наводни подлеза на Централна гара. Според главен инженер „Водоснабдяване“ към Софийска вода Радослав Маринов аварията е възникнала около 6 часа тази сутрин в колектор, който се намира в близост до Централна гара, съобщи euronews.bg.

Икономист: Асен Василев залага бюджети с дефицити, оптимистични приходни части и доста раздути разходи

Финансовата рамка за 2024 г. е продължение на дългосрочната визия на Асен Василев за публичните финанси – бюджети с дефицити, залагане на оптимистични приходни части и доста раздути разходи. Това заяви в интервю за БНР икономистът Михаил Кръстев, член на Съвета по икономически и публични политики.

След потопа в Царево: Възстановяването на наводнените къщи продължава

Продължава възстановяването на Царево след наводнението, засегнало района на 5 септември. Тогава язовири и реки преляха, бяха отнесени мостове и се активираха свлачища. Бедствието отне живота на четирима души. Все още десетки домове остават необитаеми, тъй като последствията не позволяват собствениците им да се нанесат, показа репортаж по NOVA NEWS.

След 51 години: Отново изживяваме „лунна треска“, която не е виждана от 60-те години на миналия век

След 51-годишно прекъсване НАСА отново изпраща екип около Луната. Тази година отбелязахме 51 години от мисията „Аполо-17“, догодина ще излети мисия „Артемис – 2“ с четирима астронавти, които все още няма да кацат на повърхността на Луната, но ще направят обиколка около нея и ще изпробват възможностите на новия космически кораб Орион. Това казаха в ефира на Euronews Bulgaria астрофизикът Пенчо Маркишки и Светослав Александров от космос бг.

Българският ученик, който влезе в класацията на „Форбс“ „30 под 30“: Изкуственият интелект е приятел, а не враг

“Най-голямото предизвикателство, което искам да реша е на психологическа основа, искам хората да осъзнаят, че изкуственият интелект не е нещо застрашаващо и нещо, което може да ни превземе. Няма да се появят роботи, които да ни превземат. Все пак този изкуствен интелект се развива от хората”.

Григор Сарийски: Един от основните проблеми не само на българската икономика, а и в света, е нарастването на дълговете

2023 година бе годината на подготовка – от един период, който не беше особено добър, към друг, който ще бъде значително по-лош. Защото, ако погледнем големите течения в икономиката, не можем да видим никъде поле за оптимизъм. Това коментира пред Радио „Фокус“ икономистът доц. Григор Сарийски.

По думите му един от основните проблеми не само на българската икономика, а изобщо в света е нарастването на дълговете, и по-точно нарастването на разходите за тяхното обслужване:

Д-р Велислава Донкина: За нас, българите, усещането за нещастие е сякаш част от нашата идентичност

Щастието се свързва с някакви много лични представи, от друга страна с особеностите на общността, в която живеем. Германия е една много изстрадала в исторически план страна с много подредени и трудолюбиви хора, които успяха от едни руини да създадат нещо, което всички ние мечтаехме, много мигранти отидоха там. Така клиничният психолог д-р Велислава Донкина коментира пред Нова телевизия изследване на „Тренд“, според което българи и германци се усещат най-нещастни.

Болезненият път на българското здравеопазване „от хартия към дигитализация“ през 2023 година

Изминалата 2023 г. показа за пореден път, че пътят на трансформацията от „хартията към дигитализацията“ е доста болезнен за българското здравеопазване. Два акцента приковаха вниманието в сектора през изминалите 12 месеца – остър недостиг на лекарства в търговската мрежа и последвалото въвеждане на задължителни електронни рецепти за два вида терапии като опит за овладяване на ситуацията, анализира проблемите investor.bg.

Владимир Шопов: Има базова политическа логика в съществуването на това управление

Преформатирането на геополитическата среда през последните 2 години в значителна степен направи подобна коалиция неизбежна. Не става въпрос за временно пренареждане или еднократен конфликт, който засяга традиционното позициониране в света. Става въпрос за дългосрочна трансформация, която поставя друг тип задача пред България.

Митрополит Антоний: Да се придържаме към неща, които носят не само временна материална полза, но и вечна духовна полза

Църквата винаги е била стълб и крепило на обществото, защото нейната основа е самият Христос и истините, които проповядва, са вечни и непреходни. Това каза в студиото на БНТ Западно и средноевропейският митрополит Антоний.

Даниел Вълчев: Не мисля, че нещо драматично ще се промени в съдебната система след промените в Конституцията

„Българската Конституция е променяна достатъчно пъти. Правим първа стъпка, която изисква нова първа стъпка, трета първа стъпка. Ние втори стъпки не правим. Не мисля, че нещо драматично ще се промени в съдебната система, защото тези промени не са на конституционно равнище“, каза в студиото на bTV проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Тенчо Тенев: Има спад на водачите, които шофират след употреба на алкохол или наркотици

Започнаха продажбите на автомобили, конфискувани от пияни и дрогирани шофьори. След като автомобилите са отнети с решение на съда, те се превръщат в държавна собственост, припомни Нова телевизия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО