Военни игри! Изтребители на НАТО са прехванали повече от 300 руски самолета

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Изтребители на НАТО тази година са прехванали над Европа повече от 300 руски военни самолета, съобщи алиансът. Случаите са били свързани с приближаването на руските самолети към въздушното пространство на пакта, основно над Балтийско море, съобщава БТА.

Уточнява се, че въздушните патрули на НАТО се задействат при приближаването на чужди самолети, за чиито полети липсват данни. Обичайно е по източния фланг на алианса руските военни самолети да летят с изключени предаватели за данни за местоположение, височина и полетен план, както и да не се свързват с ръководствата на въздушното движение, се допълва в съобщението.

Отбелязва се, че в повечето случаи на прехващане руските военни са действали професионално. Добавя се, че рядко се е стигало до нарушаване на въздушното пространство на НАТО, а когато това е ставало, е било за кратко.

НАТО допълва, че от началото на войната в Украйна отбранителното присъствие на съюзниците по източния фланг е увеличено. Алиансът отбелязва разполагането на съюзнически изтребители в Румъния, както и на допълнителни сили в Балтийско море, където през октомври отново бе прекъснат тръбопровод.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО