Разузнавач номер 1 на Кремъл: Има опит за чужда намеса в президентските избори в Русия

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Ръководителят на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин обяви във видеообръщение, излъчено днес, че руските разузнавателни агенти трябва да положат всички усилия за предотвратяването на каквато и да е чуждестранна намеса в президентските избори в страната през март, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът на Русия Владимир Путин каза този месец пред военнослужещи, че ще се кандидатира за поста. По всичко личи, че това решение ще го задържи като президент поне още шест години, посочва Ройтерс.

Путин, който наследи Борис Елцин в последния ден на 1999 г., вече има повече години начело на Кремъл от който и да е ръководител преди него от Йосиф Сталин насам, като междувременно надмина 18-те години на Леонид Брежнев.

„През новата година ще има значимо политическо събитие – избори за президент на Руската федерация“, казва във видеото Наришкин, директор на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР). „Ние трябва да положим всички усилия, за да предотвратим евентуална външна намеса“, добавя той.

Опозиционни политици заявяват, че изборите представляват образно казано „смокиново листо“, което прикрива корумпираната диктатура в Русия при управлението на Путин, отбелязва Ройтерс.

Поддръжници на настоящия президент отхвърлят тази гледна точка, посочвайки независими агенции за социологическо проучване, според които Путин се радва на одобрение от висок процент от избирателите – над 80%. Според тях държавният глава е възстановил реда и част от влиянието, което Русия е загубила по време на хаоса, съпроводил разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО