Силен ден за Салимова и Стефанова на Световното, виртуалното сребро не е далеч! Карлсен контролира Отворения турнир

Публикувано преди 4 месеца  |  Спортни

Изиграха се партиите от първия ден на Световното първенство по Блиц.

Нургюл Салимова и Антоанета Стефанова имат по 6 точки след 9 кръга при дамите.

Лидерка е Валентина Гунина с 8,5 пункта. Рускинята има точка и половина аванс пред група от пет шахматистки. Четири имат по 6.5 точки. Повече състезателки са с по 6.

Младата звезда на българския спорт Нургюл Салимова завърши 4-та на Световното по ускорен шах вчера. Тя е и 2-ра от Световната купа тази година. Антоанета Стефанова пък е бивша световна шампионка в класическия шахмат и също е сред фаворитките в Блиц-а.

Осем шахматисти имат по 9 точки след първия ден на Отворения турнир по блиц. Сред тях е настоящият световен шампион в най-бързия шах Магнус Карлсен. Вчера той стана първенец по ускорен шах. Норвежецът сдаде доброволно титлата си в класическия шахмат тази година, тъй като прецени, че не е заинтересован да защитава короната си срещу задължителния претендент.

Световните първенства по Блиц-шах ще състоят в два дни. Турнирите са в Узбекистан. В Отвореното състезание партиите са по 21. При дамите са по 17.

Българското участие:

При дамите:

Нюргюл Салимова – 6 от 9 възможни т. (победа с черните фигури, победа, загуба, победа, реми, победа – трета поредна с белите фигури, загуба, победа срещу световната шампионка по класически шах при жените Жу Венжун, първо реми с белите фигури).

Антоанета Стефанова – 6 от 9 възможни. Стефанова завърши деня с 3 поредни спечелени партии.

Гергана Пейчева – 5 от 9 възможни.

Надя Тончева – 4,5 от 9 възможни.

В Отворения турнир:

Иван Чепаринов – 7 от 12 възможни.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО