Австрия ще кандиса за 24 часа за Шенген по земя, ако наложим режим на руския газ

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Очевидно Австрия си измисля причини да не ни приеме в Шенгенското пространство по земя, защото тя няма граници нито с Румъния, нито с България. Тоест ако има резерви те са по отношение на Унгария, защото това е единствената страна, който има граница с Румъния на път към Австрия.

Не приемам аргумента, че прави това заради „вътрешни“ причини. Това е извинение, не причина.

Миграцията в Австрия, която е толкова голям проблем, според властите там, не минава през България или Румъния, а основно през Гърция, Северна Македония, Сърбия – и отделно през Италия и Словения.

Не е въпрос на убеждаване, а на някакви други сметки, които имат във Виена. Перверзното в случая е, че за руския газ, който влиза през България и може да стигне Виена няма Шенген, няма чакане на камиони на границата – тече безспир, без проверка. Но виж за камиони, които превозват други стоки има граници, проверки, чакане, спирки и т.н. Подобен тип дискриминация не е изненадваща, особено когато идва от Австрия.

По въздух и море /особено австрийско/ си е успех, при всички случаи. Но ме притеснява, че има прехвърляне към 2025 година за сухоземните граници, без да се посочва нито дата, но още по-важно критерии и институция /примерно доклад на ЕК/. Всичко си остава на дискрецията на властите във Виена, които винаги могат да кажат – сори, няма да стане през 2025, защото не сте станали 2 метра високи. След това няма да стане и през 2026, защото Луната не е достатъчно кръгла. След това 2027 и т.н.

Единственият начин да ги накараме да ни приемат без отлагане е като наложим режим за руския газ като „извън Шенген“, от който австрийците ще са зависими от края на 2024 година. Ще кандисат за 24 часа.

Да не е много елегантно решение, нито признак на висша дипломация, но понякога дори в дипломацията трябва да се говори и действа твърдо. Няма какво да губим.

По същият начин можем да омекотим и Орбан, който ни рекетира за енергийната такса.

Без България руски газ няма да потече нито за Сърбия, нито за Унгария, нито за Австрия, след като спре транзита през Украйна. Да му мислят.

Текстът е публикуван във Фейсбук

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 31 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО