Жест на добра воля! Русия и Украйна размениха по над 200 пленници

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Украинският омбудсман Дмитрий Любинец съобщи, че 230 украински военнопленници, които са били в плен дълго време, сред които защитници на Мариупол, „Азовстал“ и Змийския остров, „вече са у дома“, информира Руската служба на Би Би Си.

Малко преди това руското министерство на отбраната обяви, че 248 руски военни също са били върнати. В публикация в официалния акаунт на министерството се казва, че „в резултат на сложен преговорен процес 248 руски военни бяха върнати от територия, контролирана от режима в Киев“.

Руското министерство на отбраната обяви, че връщането на руските военнослужещи от плен е станало възможно благодарение на хуманитарното посредничество на Обединените арабски емирства. Съобщава се, че пленниците ще бъдат доставени в родината им със самолет, като не се уточнява откъде точно те ще бъдат транспортирани. В миналото е било необходимо използването на самолети при транспортирането на затворници за първи път в трети страни.

Любинец обаче не споменава подробности за логистиката на обмена и не уточнява ролята на Обединените арабски емирства, която беше спомената от руска страна.

От август не са съобщавани обмени на военнопленници, а президентът на Украйна на пресконференция през декември призна трудностите в преговорите за тяхното освобождаване.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО