Важните новини във ФАКТИ на 03.01.2024 г.

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Гвоздейков: До края на годината България може да влезе в Шенген и по суша

До края на годината България може да влезе в Шенген и по суша. Прогнозата направи транспортният министър Георги Гвоздейков след първото заседание на Министерския съвет за тази година.

Николай Савов: ЕК изисква 53% от отпадъците да са рециклирани, у нас това е само по документи

Целите на Европейската комисия са 53% от отпадъците да са повторно използвани за рециклиране. У нас в момента по документи го изкарваме толкова, но реално за последните няколко месеца заводът е отделил не повече от 1 до 2%. Това каза в интервю за „Лице в лице“ Николай Савов, временно изпълняващ длъжността директор на завода за третиране на боклуци в София.

Първан Симеонов: Предложението на Ахмед Доган за двама съпредседатели на ДПС не е неочаквано

Предложението на Ахмед Доган за двама съпредседатели на ДПС не е неочаквано. Това коментира пред Дарик радио политологът Първан Симеонов.

Заради строителството на метрото: Две години и половина ще остане затворена част от локалното платно на бул. „Цариградско шосе“

Затварят за две години и половина локалното платно на бул. „Цариградско шосе” в София. Причината е изграждането на метростанция в района. Промените влизат в сила от 6 януари. Променят се и маршрутите на автобусни линии № 73, 84, 184 Н1 и тролей № 5.

Колко пари ще получаваме за болнични през 2024 г.

Работодателите вече ще плащат първите два, а не три дни от болничния. Промяната вече е в сила от началото на тази година. Следващите дни се плащат от НОИ. Първите 2 дни от работодателя се плащат частично – получавате 70% от брутното си възнаграждение. Плащанията от НОИ също са изчислени като част от заплатата ви, посочва pariteni.bg

12% от кандидатите за нови търговски аташета в чужбина, са сънародници, които живеят извън страната

12% от кандидатите, подали документи за нови търговски представители на България в чужбина, са сънародници, които живеят извън страната. Това показва анализът на профила на кандидатите, участващи в конкурсната процедура за търговски аташета в обявените от Министерството на икономиката и индустрията 23 свободни позиции в 21 държави по света.

През 2023 година у нас са продадени 6.3 милиона винетки, най-много са годишните и седмичните

През 2023 г. са продадени близо 6,3 млн. е-винетки, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Традиционно най-предпочитани от шофьорите са годишните и седмичните. От всички продадени годишните са 2 371 481 бр., а седмичните – 2 431 262 бр., следват месечните – 751 590 бр., уикенд винетките – 612 237 бр., и тримесечните – 95 374 бр. Още над 225 000 собственици на пътни превозни средства са получили безплатна е-винетки, предоставена чрез Агенцията за социално подпомагане.

Кабинетът вдига глобите за замърсяване на околната среда

Правителството прие промени в Наредбата за вида, размера и реда за налагане на санкции при увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми и/или при неспазване на определените емисионни норми и ограничения. Новите текстове определят по-високи санкции при нарушения от страна на едноличните търговци и юридическите лица, предаде NOVA.

Доган с интересен ход: Предлага ДПС да има двама съпредседатели – Джевдет Чакъров и Пеевски

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган предложи на членовете и симпатизантите на партията Движението да има двама съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, съобщават от Нова телевизия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО