Д-р Любомир Канов: Радев, ИТН и „Възраждане“ са отрицатели на всичко

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Социален недъг на българите е, че все още не могат да приемат държавата като своя, а най-често я приемат като мащеха, каквато тя беше при социализма, или като нещо враждебно, което се управлява от лъжци, които искат да ни изиграят.

Това заяви пред БНР психиатърът д-р Любомир Канов.

„Личната, а и националната психология е инертно нещо. Тя се предава през поколенията. Един дядо, който е червен комунист, като нищо ще внуши на своя внук носталгия по времето на социализма. Хората бавно променят своя манталитет, а народите – още по-бавно. Но остава точно това разцепление – отношението към личното и към общото, към общността“ обясни той.

По думите на д-р Канов след влизането на страната в Европейския съюз „постепенно българите се променят, особено младото поколение“ и гледа към бъдещето с оптимизъм.

Според него президентът Румен Радев и партиите ИТН и „Възраждане“ оглавяват „групата песимисти, отрицатели на всичко, което се случва“.

„Никога не бива да се подценява наличието на много мощна проруска, пропутинска пропаганда в България. Всичко това е един мътен пласт отдолу, който лесно може да бъде привикан и призован да воюва срещу. Това неизбежно води до разцепление. Истината трябва да бъде казвана на децата още в училище, в учебниците, в музеите, в медиите. За да израснат едни нормални граждани без фалшиви митове в главата“.

Лъжата трябва да бъде конфронтирана, категоричен беше д-р Канов: „Тези, които поддържат лъжата – било платени, било заблудени – трябва да бъдат поставяни на мястото им. Това не може да стане с плачливи нотки от типа „да живеем дружно“, както казва вълкът, когато иска да се помири със заека. Има една истина за нашата история и тя е, че ние сме били окупирани от Червената армия, която инсталира един престъпен режим на власт. Това да се представя сега като история, която е поругана с демонтирането на паметника. Това е по-скоро жалко, отколкото да предизвиква желание за помирение. Аз не съм привърженик на това“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО