Илхан Kючюк: Идеята за съпредседателство на ДПС е много модерна и актуална

Публикувано преди 4 месеца  |  България

„Основният проблем с частичното влизане на България в Шенген е липсата на конкретна дата за сухопътното ни приемане. Другият дефицит е свързан със създаването на конкретна пътна карта.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime евродепутатът от ДПС/„Обнови Европа“ Илхан Кючюк.

Пълноценното присъединяване на България в Шенген през 2024 г., включително със сухопътните граници, е доста оптимистична прогноза, смята Кючюк.

Това не е реалистично преди изборите в Австрия, което обаче не означава, че България не трябва да се подготвя и да не повтаря комуникационните и тактически грешки.

„Ние много късно започнахме да говорим систематизирано за стъпките, необходими за присъединяването ни към Шенген“, смята Кючюк.

„Винаги съм подчертавал важността от това България и Румъния да говорят в един глас и институциите в двете държави да се координират и работят усилено“, посочи евродепутатът.

Според него условията на Австрия са насочени най-вече към Еврокомисията, а не толкова към България.

Въпреки че очакванията на българската общественост бяха за пълноправно членство, не можем да не отбележим и добрата крачка, която беше предприета в тази посока. Ние ще издаваме шенгенски информационни визи. България ще бъде цялостно част от механизма по шенгенското законодателство.

„Към настоящия момент ние бяхме част от групата по наблюдение, но имахме право да даваме мнение само по въпроси, които касаят нас. Оттук нататък ще имаме правото на мнение и по въпроси, които касаят и другите държави“, посочи Кючюк.

Трябва да бъде свършена още много работа, за да се стигне до пълноценното интегриране на България в Шенген, смята евродепутатът.

По неговите думи няма как по Дъблинските регламенти да приемем повече от 700 мигранти на година или по 15 на ден.

Според евродепутата Австрия използва темата за миграция поради вътрешнополитически причини.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган има особен статут и олицетворява политическото единство на движението, коментира Кючюк.

Според него идеята за съпредседателство на ДПС е много модерна и актуална.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО