„Ислямска държава“ или Израел: Кой стои зад атаката в Иран?

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

На четвъртата годишнина от смъртта на иранския генерал Касем Солеймани най-малко 95 души загинаха при две експлозии в родния му град Керман. Държавните ирански медии съобщиха, че други 211 души са били ранени. Това е най-смъртоносният атентат в 45-годишната история на Ислямската република.

Правителството говори за терористична атака. Държавният глава на Иран аятолах Али Хаменей обяви, че ще има остра ответна реакция. Техеран обвини САЩ и Израел за нападението.

Възможно ли е Израел да е отговорен за атаките?

САЩ отрече да има роля в атаката. „Съединените щати нямат никаква роля и всяко подобно предположение е смехотворно”, коментира говорителят на Държавния департамент Матю Милър. По думите му Вашингтон „няма причина да смята”, че и Израел има нещо общо с нападението.

„Аз също не смятам, че Израел стои зад тези атаки”, казва близкоизточният експерт Араш Азизи от Университета Клемзън в американския щат Южна Каролина. „Има много причини, поради които основният заподозрян вече не е Израел. Първо, Израел не търси военна конфронтация с Иран. Второ, Израел досега не е извършвал нападения срещу цивилни в Иран. Има подозрения, че Израел извършва нападения срещу ирански учени и високопоставени лица, но в експлозиите в сряда не са загинали командири от Революционната гвардия или други държавни лица”.

Араш Азизи е автор на книгата „Командирът в сянка”, в която пише именно за генерал Касем Солеймани и глобалните амбиции на Иран. Солеймани беше част от иранската Революционна гвардия и командир на бригадите „Ал Кудс” до смъртта си през януари 2020 при американски удар в Багдад.

Клон на „Ислямска държава” стои зад нападението?

Има знаци, че т.нар. „Ислямска държава – провинция Хорасан” стои зад експлозиите, обясни Араш Азизи. Тази групировка е местен клон на терористичната групировка „Ислямска държава”, която е активна най-вече в Афганистан. Азизи смята, че фактът, че двете бомби са детонирани една след друга, е целял да бъдат убити възможно най-много цивилни. След първата експлозия много хора се събрали на мястото, както и много спасителни екипи. Повечето от тях са убити при втората експлозия.

„Ключово е, че първата бомба е близо до музей, чиято сграда преди е била зороастрийски храм”, обяснява Азизи. „Ислямска държава – провинция Хорасан” гледат не само на зороастризма, но и на Иран, иранската култура и шиизма като на най-голямата заплаха за исляма”. Според Азизи някои от колегите му също подозират, че „Ислямска държава” стои зад атаките. Странно е обаче, че терористите не са поели отговорност за нападението – нещо, което обикновено се случва.

„Иранският режим изглежда силен, ако се гледа отвън, но ако задълбаеш, всъщност е много уязвим”, казва Али Фатола-Нейад, основател и директор на Центъра за Близкия изток и Световния ред в Берлин. Фатола-Нейад също не смята, че Израел стои зад атаката в Иран. Що се отнася до войната в Газа, той казва: „Малко вероятно е Израел да извърши подобно нападение към сегашния момент – такова, което е насочено основно срещу цивилни”.

Автор: Шабнам фон Хайн

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО