Китай призова за сдържаност след като Северна Корея изстреля артилерийските снаряди

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Днес Китай призова „всички страни да се успокоят и да проявят сдържаност“, след като Северна Корея изстреля артилерийски снаряди, довели до евакуацията на цивилни от южнокорейски погранични острови, информира Франс прес.

Тази сутрин Северна Корея, която технически все още е във война с южната си съседка, изстреля повече от 200 снаряда в Жълто море, близо до островите Йонпьон и Бенньон, което принуди властите в Южна Корея да евакуират цивилното население. Сеул нарече това „провокация“ и предупреди, че ще предприеме „съответни мерки“.

Един от говорителите на външно министерство на Китай, Ван Вънбин, заяви на пресконференция, че Китай се надява „страните да се въздържат от предприемане на мерки, които биха довели до нарастване на напрежението и да избягват нова ескалация на ситуацията“.

Азиатският гигант е основният поддръжник на съседката си Северна Корея, с която дели обща граница, въпреки международните санкции, на които е подложена. В новогодишно обръщение в понеделник китайският президент Си Цзинпин и севернокорейският му колега Ким Чен-ун съвместно си пожелаха 2024г. да бъде „година на приятелство“ между двете страни, информира агенция Синхуа.

В информацията се подчертава, че „политиката на Китай неизменно е насочена към запазване, укрепване и развитие на приятелските връзки между двете държави“. Това беше потвърдено и от изразената от страна на първия дипломат на Китай Ван И при поредното изстрелване на балистична ракета от страна на Пхенян през декември, което доведе до ново покачване на напрежението на корейския полуостров.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО