ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Гробище за руска военна техника

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

За 10 седмици на предимно неуспешни атаки в Авдеевка, руската армия загуби или изостави най-малко 143 танка, като направи само незначителен напредък близо до разрушения град. Междувременно украинската армия загуби или изостави 14 танка, защитаващи Авдеевка, предаде Forbes.

Taзи конфронтация, една от най-интензивните на фронта, е капан за руската бронетехника и възможност за Украйна да отклони руските войски.

Предвид производството на нови танкове, връщането на стари танкове от дългосрочно съхранение и необходимостта да се покрият значителни загуби на бронирана техника през 2022 г., Кремъл може да си позволи да губи около 50 танка на месец, без да изчерпва общия си арсенал.

Само около Авдеевка руснаците губят 60 танка на месец. И тази цифра може да нарасне, когато 239-и танков полк влезе в битката – и се сблъска със същите минни полета, артилерийски зони за поражение и безпилотни самолети.

На хартия 239 танков полк на Русия има сто или повече танка в няколко батальона, обслужвани от общо няколко хиляди души. Но днес по численост един полк може да се доближи до батальон. Още в началото на ноември Институтът за изучаване на войната нарече 239-та „недостатъчно силна“.

За руснаците Авдеевка е поражение, което лишава войските им от бойната мощ, необходима за постигане на значителен напредък тази зима.

Украинците, от своя страна, поддържат собствената си сила, нанасяйки ужасни жертви на руските окупатори. Украинската армия не напредва, но и не отстъпва в битката за източния украински град в Донецка област.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО