Ето го новият най-скъп футболист в света

Публикувано преди 4 месеца  |  Спортни

Английската звезда на Реал Мадрид – Джуд Белингам, се превърна във футболиста с най-висока пазарна стойност в света. Проучване на Футболната обсерватория CIES гласи, че цената на полузащитника вече възлиза на 267.5 милиона евро. По този начин 20-годишният Белингам изпреварва голмайстора на Манчестър Сити Ерлинг Халанд, който е оценяван на 251.2 милиона евро.

На трета и четвърта позиция са още двама играчи на Реал – Винисиус Жуниор (250 милиона евро) и Родриго (248 милиона евро). Петицата се запълва от звездата на Арсенал – Букайо Сака (223 милиона евро).

Реал купи Белингам от Борусия Дортмунд за 103 милиона евро, които с бонусите ще достигнат до 133 милиона. До момента Джуд изигра 22 мача за „Лос бланкос“, в които отбеляза 17 гола и направи пет асистенции. През миналия месец той получи и наградата Golden Boy, която се връчва на най-добрия футболист в Европа до 21 години.

CIES използва алгоритъм за изчисляване на цената, базиран на данните от повече от 6000 трансфера и сумите, похарчени за играчи с подобни характеристики. Не се вземат предвид евентуалните клаузи за откупуване.

Интересното е, че един от най-талантливите играчи – Килиан Мбапе, е оценяван едва на 106.2 милиона евро и по този показател е извън Топ 20, но причината за това е, че контрактът му с Пари Сен Жермен изтича едва след шест месеца и поради тази причина трансферната му цена не може да бъде съизмерима с тази на най-скъпите футболисти.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО