Командирът на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция предупреди враговете: Стойте надалеч!

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Генерал Хосейн Салами, командващ иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР), днес се зарече да стигне до „врага“, където и да се намира той, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изявлението бе направено на фона на засилващото се напрежение около ключови търговски маршрути, по които съюзници на Иран атакуват плавателни съдове.

„Днес се сме изправени пред тотална битка с врага“, каза ген. Салами в иранския пристанищния град Бандар Абас, разположен в южната част на Персийския залив. Той участва в церемония по представянето нов кораб на КГИР, носещ името „Абу Махди“, и на 100 ракетни установки.

Ген. Салами не посочи името на врага, но 22 страни се съгласиха да се присъединят към оглавяваната от САЩ морска коалиция, която да предпазва търговския трафик в Червено море от атаките на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, отбелязва Ройтерс.

Йеменските бунтовници предприеха серия от нападения срещу търговски плавателни съдове, които смятат за свързани с Израел, за да изразят подкрепата си за палестинската ислямистка групировка „Хамас“ във войната в Газа. Това принуди големи транспорти компании да пренасочат корабите си към по-дългия и скъп маршрут около нос Добра надежда.

„Трябва да защитаваме националните си интереси, докъдето и да се простират те. Враговете ще изпитат болка, ако се озоват наблизо… Те трябва да стоят далеч от този район“, предупреди иранският генерал.

Флотът на КГИР постигна „блестящ скок в капацитета си за отбрана и нападение“ и вече представлява предизвикателство за световните морски сили, допълни Салами.

По-рано този месец ирански медии съобщиха, че иранският военен кораб „Алборз“ е навлязъл във водите в Червено море, за да охранява морските пътища.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО