Втори фронт? Интензивен обстрел по Израел от ливанска територия

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Израелските сили за отбрана съобщиха, че Северен Израел днес е бил подложен на интензивен обстрел от ливанска територия и че в отговор те са нанесли удари по „терористична клетка“, участвала в атаката, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Малко след като в Северен Израел прозвучаха сирени за въздушна тревога, военните съобщиха, че „са идентифицирани около 40 изстрела от Ливан към района на Мерон“.

Към момента не се съобщава за жертви и щети.

Малко по-късно ливанската шиитска групировка „Хизбула“ заяви, че рано тази сутрин е ударила ключов израелски пост за наблюдение с 62 ракети като „първоначален отговор“ за убийството на заместник-лидера на „Хамас“, допълва Ройтерс.

Салех ал Арури беше убит във вторник от израелски дрон в южно предградие на ливанската столица Бейрут. Според анализатори това може да се разглежда като послание към ливанската шиитска групировка, която е съюзник на „Хамас“, че дори нейният бастион в предградието Дахиех уязвим на атаки от Израел.

В разпространеното днес изявление на „Хизбула“ се посочва, че групировката е поразила основен израелски пост за „въздушно наблюдение“ и „въздушен контрол“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО