В офанзива! Руската армия се прицели в Купянск

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Руските сили може да увеличат усилията си за превземане на Купянск в района на Харков през следващите седмици, но не са готови за широкомащабни настъпателни операции в региона на Харков. Това се посочва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава Украинская правда.

Според военни анализатори руснаците разполагат в района с групировка войски, която е по-подготвена от други. Руските войски изглежда имат благоприятни условия за активизиране на действията в Купянското направление (Харковска и Луганска област).

Съобщава се, че руските сили са напреднали на направление Купянск и Лиман на 5 януари, но няма потвърдени промени на фронтовата линия. Руски милблогър твърди, че руските сили са изтласкали ВСУ от позиции в северна и централна Синковка (североизточно от Купянск) и че Синковка сега е оспорвана сива зона.

Руснаците възнамеряват да направят и териториални придобивки в райони, които са по-важни от оперативна гледна точка.

Украински официални лица са заявили, че руските сили имат за цел да превземат Купянск и Борова (35 км западно от Сватов) през зимата на 2024 г.

ISW съобщава, че превземането на тези градове вероятно ще изтласка украинските сили от източния бряг на река Оскил в Харковска област и ще постави началото на бъдещи руски настъпателни операции по линията Купянск-Сватов-Кременная. Темпът на руските операции в Купянското направление и очевидната конфигурация на руските сили в окупираните Луганска и Харковска област като цяло не показват приближаването на руска настъпателна операция по цялата линия Купянск-Лиман.

Военни анализатори отбелязват, че руските сили все още не са натрупали достатъчно сила в Белгородска област, за да започнат широкомащабни настъпателни операции на други места на север или североизток от Харковска област.

Украински официални лица не съобщиха публично за внезапното натрупване на руски сили в Купянското направление.

Руските сили изглежда постепенно възстановяват части, които претърпяха значителни загуби по време на украинската контранастъпление през септември 2022 г. и руската офанзива през зимата-пролетта на 2023 г. Руското командване възнамерява да използва тези относително добре отпочинали и възстановени части за активизиране на локалните настъпателни операции, започнали през октомври 2023 г.

Руските войски, действащи в Купянското направление и състоящи се главно от 1-ва гвардейска танкова армия и 6-та общовойскова армия (и двете – Западен военен окръг), не са взели активно участие в големи настъпателни операции след кулминацията на руската зимно-пролетна офанзива през април 2023 г

Руските редовни войски в района на Купянск се прехвърлят главно от Западния военен окръг и по този начин имат известна организационна съгласуваност, за разлика от руските войски в други части на Украйна, които често се прехвърлят от различни военни окръзи и въздушнодесантни части. Относителната съгласуваност на групирането на силите на въоръжените сили на Руската федерация в Купянското направление осигурява по-ефективно командване и управление на тези сили.

Остава неясно дали тези елементи на руските въоръжени сили са способни да провеждат широкомащабни настъпателни операции, които биха били значително по-ефективни от неорганизираните и скъпи руски настъпателни операции около Авдеевка.

Британският вестник The Telegraph съобщи на 4 януари, че неназован източник, „близък“ до украинската армия, е заявил, че руските сили могат да започнат „наземна офанзива“ още на 15 януари.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО