Boeing 737 MAX 9 е спрян в Европа за проверки ВИДЕО

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) нареди спиране на полетите на самолетите Boeing 737 MAX 9 след неотдавнашен инцидент с пътнически самолет от този тип, съобщава Ройтерс.

Решението е взето въз основа на заповед на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA).

Преди дни самолет Boeing 737-9, собственост на Alaska Airlines, направи аварийно кацане в Портланд в американския щат Орегон: по време на полета част от фюзелажа беше изтръгната от самолета и пътническата кабина беше разхерметизирана. В тази връзка компанията временно извади от експлоатация всичките си 65 самолета от този модел.

Европейската агенция за авиационна безопасност прие директивата на FAA за самолети MAX 9, но отбеляза, че никоя авиокомпания в държава-членка на ЕС „в момента не експлоатира самолети от засегнатата конфигурация, пише агенцията.

Британският авиационен регулатор заяви, че ще изисква от всички авиокомпании, опериращи със самолети Boeing 737 MAX 9, да спазват директивите на FAA, преди да навлязат във въздушното пространство на страната.

Според агенцията турската авиокомпания Turkish Airlines е спряла експлоатацията на пет от своите самолети Boeing 737 MAX 9.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 7 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО