Страх от насилие в изборния ден в Бангладеш

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Започна изборният ден в Бангладеш. Гласоподавателите се насочиха към избирателните секции за да дадат гласа си в парламентарния вот. Това се случва в условия на насилие и бойкот от основната опозиционна партия, проправяйки пътя на премиерката Шейх Хасина и нейната Авами Лига да спечелят четвърта поредна победа срок, предаде Асошиейтед прес.

Властите съобщиха за най-малко 18 палежа в цялата страна от петък, като 10 от тях са били насочени към избирателни места. Четирима души загинаха в петък при палеж на пътнически влак, пътуващ към столицата Дака. Инцидентите засилиха напрежението преди парламентарните избори, които опозиционната Националистическа партия на Бангладеш и свързаните с нея групи казаха, че ще бойкотират.

Кампанията в южноазиатската държава от 169 милиона е помрачена от насилие, като най-малко 15 души бяха убити през последните месеци. Враждебните действия достигнаха точката на кипене в края на октомври, след митинг в Дака, прераснал в сблъсъци с полицията.

С наближаването на изборите властите обвиниха голяма част от насилието върху Националистическата партия на Бангладеш – BNP – която обвиняват, че се опитва да саботира изборите. В събота бяха арестувани седем мъже, принадлежащи към BNP и нейното младежко крило за предполагаемото им участие в нападението на пътническия влак.

Опозиционната партия отрече каквато и да е роля в инцидента и заяви, че е обвинявана от властите, които искат да дискредитират тяхното „мирно и ненасилствено движение“.

Гласуването ще продължи 8 часа в цялата страна за около 119 милиона граждани с право на глас в над 42 000 секции. Изборите ще се проведат в 299 от 300 избирателни района, тъй като изборите в един район бяха отложени, след като независим кандидат почина от естествена смърт. Около 700 000 служители по сигурността са изпратени да охраняват избирателните секции и повече от 120 чуждестранни наблюдатели са пристигнали, за да наблюдават законността на вота.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 7 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО