Северна Корея се похвали с руското си приятелство

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Във вторник преди рядка среща в Москва с руския президент Владимир Путин, министърът на външните работи на Северна Корея се похвали с приятелските си отношения с Русия, предава Ройтерс и News.bg.

Путин задълбочи връзките със Северна Корея след нахлуването в Украйна през 2022 г., а Съединените щати и техните съюзници осъдиха това, което според тях са значителни севернокорейски доставки на ракети за Русия, които целят да помогнат на нейните военни усилия.

И Русия, и Северна Корея многократно отхвърлиха критиките. Москва казва, че ще развива връзки с каквито държави иска и че сътрудничеството ѝ с Пхенян не противоречи на международните споразумения.

Министърът на външните работи на Северна Корея Чое Сон Хуей започна разговори в Москва с руския си колега Сергей Лавров, приветствайки напредъка в изпълнението на споразуменията, постигнати по време на посещението на Ким в Източна Русия миналия септември.

„Фактът, че сега външните министри на двете страни често се срещат и задълбочават другарските връзки, е още едно доказателство, че корейско-руските приятелски отношения, с дълга история на приятелство и традиция, енергично вървят напред в съответствие с плановете на лидери“, каза Чое.

Лавров каза, че ще обсъдят по-широката ситуация на Корейския полуостров и предупреди Съединените щати, че заплахите от Вашингтон ще постигнат малко.

Путин ще приеме Чое по-късно във вторник, заедно с Лавров, който посети Пхенян през октомври.

По време на посещението на Ким миналата година Путин е прие покана да посети Северна Корея и се очаква разговорите на Чое в Москва да включват дискусии за това потенциално пътуване.

„Що се отнася до визитата на Путин, да, тя е в дневния ред – има текуща покана и Путин определено ще я използва в удобно време, по взаимно съгласие на страните, разбира се“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Русия направи всичко възможно, за да разгласи ренесанса на своите отношения, включително военни връзки, със Северна Корея, която беше създадена през 1948 г. с подкрепата на тогавашния Съветски съюз.

За Путин, който казва, че Русия е въвлечена в екзистенциална битка със Запада за Украйна, подкрепата на Ким му позволява да заобикалия санкциите наложени от Вашингтон и неговите азиатски съюзници, като същевременно си осигури големи доставки на артилерия за войната в Украйна.

За Ким, който обеща да ускори производството на ядрени оръжия, за да възпира това, което той определя като американски провокации, Русия е голям силен съюзник с големи запаси от модерни ракетни, военни, космически и ядрени технологии.

След като пое поста президент от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., Путин посети Пхенян през юли 2000 г. за среща с Ким Чен Ир, бащата на Ким Чен Ун.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО