При вноски за здраве задължително се подават декларация и заявление напомнят от НАП

Публикувано преди 11 години  |  Общество

nap1250 души дневно посещават салона на обслужване на клиенти в Офиса на НАП-Ямбол от началото на годината. Това показва справката от Системата за управление на опашките, според която през 2013 година над 1000 клиенти са подали осигурителни декларации, 550 са поискали справка за наличие или липса на задължения, а 50 са получили своя безплатен Персонален идентификационен код /ПИК/. Най- много, обаче-над 1250 от посещения в Офиса на НАП са за проверка на здравния статус или внасяне на пропуснати плащания. Във връзка с въвеждането на единната сметка за заплащане на данъци и осигуровки от НАП Ямбол апелират всеки да се възползва от предоставените от приходната агенция възможности и да провери своевременно има ли неплатени задължения към републиканския бюджет. Това може да стане чрез активираната от началото на годината нова електронна услуга „Справка за задължения”. Чрез нея всеки, който има персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис  може да провери какви задължения и извършени плащания има в системата на НАП.

За да не се прекъсват поради небрежност и незнание здравноосигурителни права, е необходимо, когато гражданите внасят суми за покриване на неплатени във времето здравни вноски, задължително да подават преди или най-късно по време на плащането на здравните вноски специална декларация /обр.7/ и заявление по образец, в които да се посочи изрично, че плащането е именно за здравни вноски. Документите могат да се изтеглят от сайта на НАП www.nap.bg , раздел „Осигуряване”. В заявлението /заявление по чл.2 а/ задължително трябва също  да се посочат и месеците, за които се плащат вноските. Ако това не е направено, действително е възможно преведените към бюджета суми да бъдат прихванати автоматично за погасяване на други стари данъчни или осигурителни задължения.

Строг контрол по спазване на данъчното и осигурителното законодателство, активно събиране на просрочените задължения, акцент върху доброволността при заплащането на дължимите данъци и осигуровки, както и улесняване обслужването на физическите лица и фирмите ще бъдат сред приоритетите в работата на териториалната дирекция на НАП Ямбол през 2013 г


Статията е публикувана на 18 януари 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА