Увеличават заплатите в градския транспорт на два етапа

Публикувано преди 4 месеца  |  България

София няма да остане без градски транспорт, засега. Това стана ясно след среща днес между транспортните синдикати и кмета на София Васил Терзиев.

До нея сте стигна след предупредителен протест на служители в транспорта в столицата рано сутринта. Решението на властта – увеличават заплатите в сектора с 15% от 1 март тази година. Увеличение на заплатите ще има, но на два етапа, съобщи Нова тв.

37 милиона лева ще бъдат преразпределени от бюджета на Столична община за увеличение на възнагражденията в обществения транспорт. Това ще бъде първия етап на увеличение, считано от 1 март. За втората част служителите ще настояват държавата да покрие останалите разходи, с краен срок до средата на годината.

Така протестите засега се прекратяват, но транспортните синдикати остават в стачна готовност.

Не толкова спокойна беше ситуацията рано тази сутрин, когато за около час движението в столичния квартал „Дружба“ беше блокирано. А заявката беше София да остане без градски транспорт. Клаксони и музика огласиха рано тази сутрин столичния квартал „Дружба“, след като представители на транспортния сектор блокираха движението по 5 линии. И продължиха с демонстрация как почиват шофьорите в градския транспорт.

Сред исканията на транспортния сектор са освен 30% увеличаване на възнагражденията, така и подобряване на условията за работа, което по думите им е пряко свързано с привличане на млади кадри в сектора, а също и намаляване на извънредния труд, който приблизително се равнява на 40 часа на месец.

Близо час след началото на протеста синдикатите се отправиха на среща със столичната власт, която в крайна сметка и двете страни определиха като продуктивна. Равносметката – увеличенията на заплатите ще се става на два етапа. Считано от 1 март тази година заплатите на всички служители ще се вдигнат с 15%.

„Ще търсим и възможност за повторно увеличение през годината, което да бъде обвързано и с развиване на бонусна система, важаща за всички служители в отделните дружества“, посочи кметът на София Васил Терзиев.

„Със сигурност ще продължаваме да настояваме и към държавата в лицето на управляващите, МС да вземе решение за допълнително субсидиране на СО“, обясни Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

Протестите спират, но браншът остава в стачна готовност. „Ще се върнем отново на масата на преговорите, първо това е най-разумният подход за социален диалог, ако той бъде изчерпан – разбира се ще се спира градски транспорт, ще се протестира, ще се стачкува“, подчерта Иван Кирилов, председател на Федерация на транспортните работници към КТ „Подкрепа“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 18 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО