ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Френски наемници на фронта в Украйна? Руският парламент прие спешна резолюция

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Руският парламент прие днес резолюция, осъждаща предполагаемото присъствие на френски „наемници“, сражаващи се на страната на Украйна – обвинение, което Париж отрича и смята за нова дезинформационна кампания на Кремъл, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Жалко е, че френските власти, които в миналото, заедно с нашата страна, бяха едни от инициаторите на политико-военното разведряване в Европа, с действията си удължават агонията на нацисткия режим в Киев“, се казва в резолюцията на Държавната дума, адресирана до френското Национално събрание. Текстът ѝ е публикуван на уебсайта на долната камара на руския парламент.

На 17 януари руската армия заяви, че е разрушила сграда в украинския град Харков, в която са били разположени „наемници, повечето от които са френски граждани“. Според Москва са били ликвидирани 60 бойци, а 20 – ранени. В понеделник френската проруска асоциация „СОС Донбас“ разпространи в понеделник списък с имената на 13 „френски наемници“, намирали се според нея в Харков по време на удара. Друг списък с 30 имена се разпространява и в „Телеграм“.

Веднага след изявлението на руската армия, френското външно министерство го отрече и осъди изявленията като „нова груба руска манипулация“. Франция „няма наемници в Украйна или другаде“, подчерта Париж, като добави „за разлика от някои други“.

Според френски дипломатически източник някои от самоличностите, посочени в тези списъци, са фалшиви. И все още има съмнения дали има загинали французи при руския удар.

В петък обаче френският посланик в Москва беше извикан в руското външно министерство, за да бъде упрекнат за „засилващото участие на Париж в конфликта в Украйна“.

Обвиненията бяха отправени към Франция в момент, когато през последните седмици Париж увеличи обещанията си за доставки на оръжие за Украйна и се готви да сключи споразумение за сигурност с Киев.

От самото начало конфликтът в Украйна привлича чуждестранни доброволци, които се сражават заедно с войниците на Киев. В края на декември 2023 г. източник от службите за сигурност заяви пред АФП, че в Украйна има „няколко десетки, но по-малко от 50“ френски бойци. Всички те са крайнодесни или ултрадесни.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО