Президентът на Чехия направи разочароваща прогноза за Украйна

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

В момента Украйна не е в състояние да изгони напълно Русия от своята суверенна територия, поне в обозримо бъдеще. Затова демократичните държави трябва да се опитат да помогнат на Киев да постигне възможно най-добрия резултат. Това заяви президентът на Чехия Петър Павел, пише Ceske Noviny.

„Трябва да гледаме реалистично, а не с прекалено оптимистични розови очила, както често се е случвало досега. Русия със сигурност не е лесен или слаб противник. Трябва да се опитаме да гарантираме Украйна да получи възможно най-добрия резултат и да запази подкрепата на демократичния свят“, каза чешкият президент.

Той също така нарече връх на арогантността изказването на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров за възможни преговори с Украйна при условие, че сегашното украинско ръководство изчезне от сцената.

„Страна, която нахлу на територията на суверенния си съсед, окупира част от нейната територия в продължение на две години, унищожи голяма част от инфраструктурата ѝ, уби десетки хиляди хора, да каже, че е готова да преговаря, ако се отърве от сегашното ръководство, законно избрано през демократични избори… Това е кулминацията”, каза Павел.

Чешкият президент също така прогнозира, че руският военен натиск ще се увеличи в навечерието на президентските избори в Русия в началото на пролетта, тъй като Русия се стреми да постигне по-големи териториални придобивки. Въпреки че не може да се очаква президентът Владимир Путин да има сериозен опонент на изборите, който да го заплаши, той трябва да демонстрира пред избирателите решителност и резултати.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО