ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Военно положение в Аденския залив! Индия изпрати още бойни кораби в района

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Индия е разположила десет военни кораба в района от северната и централната част на Арабско море до Аденския залив, съобщават източници на The Wall Street Journal. По данни на вестника в района обикновено са разположени два индийски кораба.

Според WSJ корабите наблюдават плавателни съдове, които плават под индийски флаг. Въпреки това те реагират и на инциденти, свързани с други плавателни съдове. Например миналата седмица разрушителят INS Visakhapatnam се е отзовал на сигнал за бедствие от американския кораб за насипни товари Genco Picardy, който е бил подложен на атака с дрон в Аденския залив.

Индия не участва във водената от САЩ коалиция за осигуряване на безопасно корабоплаване в Червено море. Това се дължи на политиката, която позволява участие само в международни мисии на ООН. Освен това реакцията на Индия се усложнява от факта, че Ню Делхи поддържа приятелски връзки с Техеран, докато САЩ обвиняват Иран, че подкрепя нападенията на хусите в Йемен.

Според WSJ операциите на индийските военноморски сили отразяват нарастващото сътрудничество със САЩ в Индийско-тихоокеанския регион за противодействие на Китай. Делхи следи отблизо китайските кораби в региона на Индийския океан. Индийските официални лица разглеждат опитите на Китай да базира изследователски кораби в съседни държави като претекст за морско наблюдение.

След началото на войната между Израел и палестинското движение „Хамас“ йеменските хуси започнаха да обстрелват кораби в Червено море, за които смятат, че може да са свързани с Израел. През януари САЩ и Великобритания започнаха да нанасят удари по позиции на бунтовниците в Йемен, което накара хусите да атакуват и американски кораби.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО