Критичен момент в американския Конгрес, новините за Украйна не са добри

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Споразумението за помощ на Украйна в Сената на САЩ (една от двете камари на Конгреса) е под заплаха, пише в. The Guardian.

Двупартийните разговори в Сената на САЩ относно споразумение за сигурност на границата, което някои поставиха като условие за по-нататъшна помощ за Украйна, са под заплаха.

„Намираме се в критичен момент и трябва да работим здраво, за да постигнем това. И ако не можем да стигнем дотам, тогава ще преминем към план Б“, каза пред репортери републиканският сенатор Джон Тюн.

Ако преговорите между демократи и републиканци не доведат до резултат, и то скоро, последиците за Украйна може да са пагубни. Пентагонът предупреждава, че украинските войници на фронтовата линия рискуват да останат без муниции.

Според източници Мич Макконъл е казал на републиканци на частна среща, времето и политическата воля за приемане на двупартийно гранично споразумение изтичат. Републиканците искат първо гарантиране на американската сигурност на границата, преди да се съгласят да изпратят нова помощ за Киев в размер на десетки милиарди долара.

Съюзниците от НАТО и ЕС трябва да осигурят допълнителна финансова подкрепа за Украйна, призова междувременно генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Ако руският президент Владимир Путин спечели в Украйна, има истинска опасност отново да прибегне до употребата на сила, добави той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО