Владимир Путин: Украйна свали руския самолет с американски или френски ракети, може и да е било по погрешка

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Президентът Владимир Путин коментира инцидента с катастрофата на руския военнотранспортен самолет Ил-76 в Белгородска област. Путин повтори повторени по-ранни твърдения на руските власти, че самолетът е бил свален от Украйна и че на борда е имало украински военнопленници, които са пътували към мястото за размяна, цитира думите му Би Би Си.

„Те свалиха нашия самолет Ил-76 с техни военнослужещи – 65 души“, каза Путин, цитиран от ТАСС. „Ние не случайни ги водехме там. И Главното разузнавателно управление на украинските въоръжени сили знаеше, че транспортираме там 65 военнослужещи, а общо беше планирано според мен (да разменим) 190. И знаейки това, (украинските въоръжени сили) атакуваха този самолет. Не знам дали го направиха нарочно или по погрешка, поради недомислие. Но е очевидно, че са го направили.“

Руското ведомство казва, че сред веществените доказателства от мястото на катастрофата има документи на украински военнопленници, загинали при катастрофата.

„На определени части от телата на жертвите има характерни татуировки. Подобни символи са виждани върху телата на много представители на украинските въоръжени формирования, включително забранения в Руската федерация полк „Азов“, които преди това са били разпитани от следователи по наказателни дела“, казаха от Следствения комитет.

Украинските власти настояват, че Русия не ги е предупредила за транспортирането на военнопленници с Ил-76. Киев не потвърждава информацията, че на борда на разбилия се е имало украински военнослужещи, както и твърденията на Москва, че самолетът е свален от украинските военни.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев настоява за международно разследване на инцидента със самолета.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО