В Анкара: По-силна Турция означава и укрепване на НАТО

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Укрепването на Турция означава укрепване на НАТО. Това е заявил председателят на Комисията за национална отбрана към турския парламент Хулуси Акар, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

„Обновяването на военновъздушния флот с изтребители F-16, ще подсили военната мощ не само на Турция, но и на НАТО. Ако се вгледаме в събитията около нас, НАТО повече от всякога се нуждае от една силна Турция. Очакваме, че въпросът за продажбата на изтребители F-16 и оборудването за модернизация на военните ни сили ще приключи благополучно в следващите дни. Това е смисълът на един съюз“, е казал Акар, подчертавайки критично важното значение на Турция за НАТО.

Председателят на Комисията за национална отбрана на Турция е коментирал и процеса по ратификация на членството на Швеция в НАТО, което стана факт в сряда. Той е изразил надежда, че Стокхолм ще продължи да изпълнява ангажиментите си в рамките на Тристранния меморандум от юни 2022 г. и е напомнил, че одобрението на молбата за членство в Алианса е било постигнато благодарение на конкретните стъпки, които Швеция е предприела в борбата срещу тероризма, посочва още ТРТ Хабер.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО