Нова офанзива към Киев: от колко войници и танкове се нуждае Русия, за да се опита да превземе украинската столица

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Русия няма да се откаже от мечтата си да превземе Киев. Но за тази цел тя се нуждае от много войници и военна техника. Ето какъв анализ направи по въпроса военно-политическият анализатор Олександър Коваленко, цитиран от oboz.ua:

След бягството на руските войски от северната част на Украйна, което беше резултат от неуспешната офанзива срещу Киев през 2022 г., в интернет редовно се появява информация за заплахата от повторение на подобна кампания. В повечето случаи това не отговаря на действителността, тъй като няма формиране на ударна група. Нека погледнем от какво се нуждаят руснаците.

През 2022 година те нахлуха от Русия и Беларус в северната част на Украйна, като приблизително общата численост на групировката им беше 40 000 души. В същото време си струва да се отбележи, че това бяха елитни и напълно окомплектовани части, чиято подготовка и формиране отне не само години, а десетилетия. Така че за да се надява Русия на някакъв успех в посока Киев, то трябва да сформира много по-голяма ударна група.

Ориентировъчно, за успех в посока Киев групировката на руските окупационни войски трябва да бъде от 120 000 души личен състав. В същото време тази армия трябва да е добре въоръжена, което означава 1650 танка, 4950 бронирани бойни машини, 1800 артилерийски единици и 1800 реактивни системи за залпов огън. Към това добавете и въздушно господство.

Дори това не е гаранция, че Русия ще успее да влезе в Киев. За какъв период от време руснаците могат да съберат толкова войници? Към днешна дата Русия не разполага с допълнителни 120 000 военнослужещи, които да си позволи да изпрати в нова посока. Тя ще може да получи такъв контингент само с помощта на мобилизация. Такава групировка може да се събере от 7 месеца до 12 месеца в най-бързия сценарий.

В сегашните реалности формирането на пълноценна ударна групировка за извършване на такава операция е просто непосилна задача за Русия. Освен това около Киев са разположени някои най-добрите ПВО системи в Европа и руските самолети могат да бъдат свалени още преди навлизане в украинското въздушно пространство.

Русия не се е отказала от Киев. Но в днешните реалности, с огромните си загуби в други точки на фронта в жива сила и военна техника, пробивът и превземането на Киев от руските окупационни войски са невъзможни.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО