Белгийски фермери със 100 трактора блокираха четирите главни магистрали в страната ВИДЕО

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Белгийските фермери се присъединиха към масовите протести на френските си колеги. В знак на протест срещу упадъка на селското стопанство в страната фермерите блокираха четирите главни магистрали на кралството с трактори в неделя вечерта, съобщи Федерацията на младите фермери на Белгия.

Според телевизионния канал VRT повече от 100 трактора участват в протестите в различни части на страната. Движението е спряно по магистрала E19, свързваща Брюксел и Париж при град Ватерло, на кръстовището на магистрали E411 (Брюксел – Люксембург) и E42 (Монс – Лиеж) в района на Намюр, а също така е частично блокирано на магистрала E25 (Лиеж – Люксембург), показват данните на белгийския център за наблюдение на трафика „Touring“.

В свое изявление FjA обяви, че блокадите на пътищата ще продължат до сутринта на 29 януари. Федерацията призова белгийците да подкрепят протеста на фермерите. „Гражданите трябва да разберат, че ние действаме и в техен интерес. Общество, в което фермерите са изложени на риск, може да бъде опасност за всички. Вече видяхме това с енергетиката, зависимостта от други региони на света може да има многобройни последици, включително финансови. Трябва да се борим заедно, за да предотвратим това да се случи със селското стопанство“, се казва в изявление на асоциацията.

Според вестник Derniere Heure, полицията присъства в района на протеста, но не предприема никакви действия срещу фермерите, протестите са мирни.

Във Франция се провеждат масови демонстрации на фермери поради недоволството от падащите доходи поради инфлацията и увеличаващия се внос на селскостопански продукти от Украйна. Фермерите настояват и за опростяване на бюрократичните процедури заради изискванията на ЕС и за облекчаване на земеделската регулация. В знак на протест фермери с трактори блокират пътища и провеждат демонстрации пред правителствени сгради.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО