Край на вечната полицейска регистрация за осъдени в България

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Съдът на Европейския съюз (СЕС) обяви за недопустима вечната полицейска регистрация в България, при която на практика до смъртта на всеки осъждан, независимо за какво и независимо от реабилитацията, МВР съхранява лични данни, включително ДНК и отпечатъци. Това съобщи lex.bg.

Съдът в Люксембург беше сезиран от състав на Върховния административен съд (ВАС), който установи, че Законът за МВР не предвижда възможност за заличаване на полицейската регистрация, дори и след настъпване на реабилитация.

Повод за това е искането на осъден за лъжесвидетелстване да бъде заличена полицейската му регистрация. Мъжът е осъден на една година пробация и я е изтърпял на 14 март 2018 г. На 15 юли 2020 г. подава искане до полицията в Казанлък регистрацията му да бъде премахната, тъй като реабилитацията му е настъпила на 14 март 2020 г.

МВР отказва, като изтъква, че „осъждането с влязла в сила присъда не е сред лимитативно изброените основания за снемане на полицейската регистрация по чл. 68, ал. 6 ЗМВР (разпоредбата виж в карето), включително и при настъпила реабилитация“.

Отказът на МВР е потвърден от Административния съд София-град (АССГ). Така казусът стига до ВАС и върховните съдии Виолета Главинова (председател на състава), Галина Карагьозова и Полина Богданова (докладчик) решиха да отправят преюдициално запитване до СЕС

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО