TIME: Зеленски се превърна в непредсказуем играч

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Нито Русия, нито НАТО искат войната в Украйна да се разшири. Но по време на война има много въпросителни. А един от ключовите играчи – Володимир Зеленски, се превърна в непредсказуем играч, пише американското списание TIME.

В началото на януари украински дронове взривиха газов терминал близо до Санкт Петербург. През декември украински агенти дори успяха да задействат експлозиви по руските железопътни линии дълбоко в Сибир, на стотици километри от войната. Ще станем свидетели на повече от тези атаки в Русия, тъй като в Киев нараства страхът, че Украйна не разполага с начини да изтласка руските войски от фронта.

Атаките са по-скоро знак за страховете на Украйна, отколкото за нейната сила. След стотици хиляди жертви и разселването на милиони хора, президентът Володимир Зеленски и неговите генерали имат нови причини да се съмняват в издръжливостта на западната подкрепа, от която ще зависи победата на Украйна под каквато и да е форма. В Киев има нарастваща тревога – и с причина – заради съмненията дали подкрепата на САЩ ще продължи и доколко ЕС е способен да замести Вашингтон, ако американците обърнат гръб.

Ако Доналд Тръмп победи (на президентските избори), украинците знаят, че той драстично ще намали помощта. Перспективите в Европа са само малко по-добри. Германските бюджетни проблеми, нарастващата унгарска опозиция и липсата в ЕС на лидерството ще затруднят запълването на празнината във военната помощ от Вашингтон в средносрочен план.

Междувременно Владимир Путин впрегна руската икономика за нуждите на войната. Украйна знае, че трябва да мобилизира и обучи стотици хиляди новобранци. Киев обмисля мобилизиране на 500 000 допълнителни войници. Дори това да се окаже възможно, то не е устойчиво във война срещу нашественик с много по-голямо население и икономика. Ето защо Киев става все по-отчаян. Прави всичко възможно, за да увеличи вътрешното си отбранително производство, особено на дронове за бойното поле и за поразяване на цели в Русия. Зеленски вече поема по-големи рискове, за да обърне войната и да запази политическите си позиции, включително с по-агресивни атаки срещу цели в Русия и окупирани райони на Украйна.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО