Русия си играе с огъня: Медведев провокира една от най-мощните армии в Азия

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност на страната, обяви планове за развитие на Курилските острови, включително за разполагане на нови руски оръжия там, предаде ТАСС, съобщи БТА.

Той изказа мнението, че Кремъл не е против сключването на мирен договор с Япония, но при условие че Курилските острови не се възприемат като спорна територия, защото „това е Русия“. Ройтерс припомня, че Курилските острови са в центъра на териториален спор между Русия и Япония, които така и не са подписали мирен договор, с който официално да сложат край на конфликта, датиращ още от Втората световна война.

„Курилските острови ще се развиват активно и едновременно с това ще расте тяхната стратегическа роля, като в това влиза и разполагането на ново оръжие там“, написа Медведев в социалната платформа „ВКонтакте“.

Коментирайки изявлението на японския министър-председател Фумио Кишида, че Токио продължава да се придържа към поетата посока към разрешения на „териториалния въпрос“ и сключването на мирен договор с Русия, заместник-ръководителят на федералния Съвет за безопасност отбеляза, че „никой не е против мирен договор“, но японската страна е длъжна да осъзнае някои принципни положения. Едно от тях е поетият от руските власти курс за развитието на Курилските острови. „Териториалният въпрос е приключен завинаги по силата на Конституцията на Русия“, написа още Медведев.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО