Асен Василев: Силно подкрепям реформа в службите

Публикувано преди 3 месеца  |  България

От новините чувам най-разнообразни слухове. Държавата трябва да спре да се управлява по слухове и институциите да си влязат в ролята. Ако има нещо за разследване, да се разследва. Ако има нещо за съд, съдът да се произнесе. Докато се опитваме през слухове, престрелки и недомлъвки да става нещо, просто няма да имаме нормална държава. Това коментира пред журналисти финансовият министър Асен Василев, съобщи novini.bg.

Евентуален политически проект на Румен Радев той коментира така: „Силно се надявам, че не, това е в противоречие с Конституцията, но това е въпрос, който трябва да бъде зададен на Радев“.

„Институциите трябва да започнат да си вършат работата. Това беше идеята на конституционната реформа. Сега трябва да се избере нов ВСС, нов Инспекторат към ВСС, който да подсигури, че най-накрая правозащитната система ще започне да работи като хората. Докато това не стане, всичко ще бъде разкази по картинка: кой казал, кой не казал. Затова си има съд, има си и прокуратура“, подчерта Асен Василев.

„Силно подкрепям реформа в службите, но това е въпрос за парламента“, изтъкна още финансовият министър.

Личните очаквания на Асен Василев са за малко смени на министри след ротацията на кабинета, а структурни промени – по-скоро не очаква да има.

„Добре е българските студенти да могат да се възползват от безплатно образование. Начинът, по който трябва да стане, според мен, е както Програмата „Стамболов“. Ако се възползвате 5 години от безплатното образование, след това да имате задължение да работите 2,3,4 години в страната, за да може пък страната да си върне инвестицията, която е направила в студента“, коментира още Василев.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО