Орбан е готов да смекчи позицията си за Украйна

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

В интервю за френското седмично списание „Поан“, унгарският министър-председател Виктор Орбан потвърди готовността си да умери своята позиция относно използването на средства от бюджета на Европейския съюз за предоставяне на помощи на Украйна, както съобщи Ройтерс.

Изказването му бе направено преди извънредната среща на върха на ЕС по този въпрос, предстояща в четвъртък. Същевременно главният политически съветник на унгарския премиер, Балаж Орбан, заяви вчера, че Унгария е отворена за предложението за предоставяне на 50 милиарда евро помощи на Украйна, като тези средства бъдат изтеглени от бюджета на Европейския съюз. Планът включва осигуряване на тази финансова помощ в продължение на четири години, съобщи агенция „Ройтерс“.

Виктор Орбан изрази тази позиция въпреки предишните си критики към финансовата и военна помощ, предоставяна от ЕС на Украйна. Той поддържа близки връзки с Москва от началото на руската инвазия в Украйна преди около две години. Важно е да се отбележи, че на срещата на върха през декември Унгария беше единствената държава от Европейския съюз, която не подкрепи пакета от финансова помощ за Украйна.

В своето интервю за „Поан“ унгарският министър-председател изразява убеждението си в достоверността на статията в британския в. „Файненшъл таймс“. Тази публикация съобщава, че Европейският съюз може да наложи икономически натиск върху Унгария, ако Будапеща продължи да блокира новата помощ за Киев. „След като „Файненшъл таймс“ разкри документ, който детайлно обяснява сценария за финансова блокада и шантаж върху Унгария, можем с увереност да твърдим, че такъв вариант е реален,“ заявява Виктор Орбан.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО