Интернетът в Русия се срина

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

За часове имаше огромен проблем в работата на рунет, предаде Meduza, визирайки рускоезичните интернет сайтове.

Руски потребители в много региони на страната се оплакаха от неизправност в мобилния интернет на редица оператори, както и от проблеми с достъпа до много сайтове и услуги.

Много услуги и сайтове тотално са се сринали, включително и на големи банки и банкови институции. Проблеми с достъпа до руски сайтове възникнаха и за потребители в чужбина.

Повредата в домейн зоната .RU възникна поради технически проблем с глобалната DNSSEC инфраструктура, твърдят руските служби. Руските власти „отдавна предупреждават, че ще се опитат да преместят всички потребители в страната към национален DNS сървър“.

В нощта на 24 януари няколко региона на Далечния изток имаха проблем с достъпа до приложенията Telegram и WhatsApp. Проблемите с комуникацията в Якутия продължиха поне четири дни след това. По същото време в региона се проведоха протести, свързани с убийството на местен жител. Цензурата е широко разпространена в Русия и подобни мерки от страна на режима на Путин не са никаква изненада. В Ленинградска област пък, на фона на визита на Путин, беше спрян мобилният интернет. Като официална причина бе посочена „техническа работа“, но според източници в медиите спирането е било свързано с ПВО отбраната на армията.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО